ЛЕДЕНА ТИШИНА – сећање на жртве Новосадске рације

18/01/2020

ЛЕДЕНА ТИШИНА

Сећање на жртве Новосадске рације

22 – 24. 1. 2020.

Културни центар Новог Сада

Културни центар Новог Сада и ове године низом културних догађаја обележава један од најтрагичнијих догађаја у историји града Новог Сада, „Новосадску рацију“. У оквиру програма „Ледена тишина“ суграђани ће имати прилику да се од 22. до 24. јануара, кроз изложбе, предавања и пројекције филмова боље упознају са овим немилим догађајем.

У оквиру обележавања 78. годишњице Новосадске рације, у среду, 22. јануара у клубу „Трибина младих” у 12 сати биће отворена изложба „Страдање православних свештеника током Шајкашко-новосадске рације”. На изложби ће говорити историчар Петар Ђурђев. Новосађани ће изложбу имати прилике да виде до понедељка 27. јануара 2020. године.

Истог дана у Ликовном салону Културног центра Новог Сада у 18 часова биће отворена изложба „Сећање на Јелену Кон“. На изложби ће говорити: Гордана Стојаковић, Гордана Тодорић и Биљана Егељић. Изложба ће трајати до понедељка 27. јануара 2020. године.

Програм се наставља у Великој сали Културног центра Новог Сада где ће Новосађани од 20 часова моћи да погледају филм „Када сване дан“.

У четвртак 23. јануара у 10 часова биће откривање инфо – табле посвећене страдању Новосађана у Милетићевој улици током трајања злочиначке Новосадске рације. Помен жртвама Новосадске рације почеће у 12 часова на Кеју жртава рације код споменика „Породица”.

Истог дана у клубу „Трибина младих” одржаће се Међународна конференција „Од Новосадске рације до ослобођења Аушвица – зашто се сећати, како се сећати?” са почетком у 15 часова. У Великој сали Културног центра Новог Сада биће приказан филм „Шаулов син” од 20 часова.

Овогодишња манифестација „Ледена тишина – сећање на жртве Новосадске рације” завршиће се у петак 24. јануара откривањем инфо-табле повећене Јелени Кон у Улици Соње Маринковић 1 у 12 часова и пројекцијом филма „Завештање” у 20 часова у Великој сали.

ПРОГРАМ

22.1. среда

12:00 Трибина младих

Изложба „Страдање православних свештеника током Шајкашко-новосадске рације”

Говори: Петар Ђурђев

Изложба траје до 27.1.

18:00 Ликовни салон

Изложба „Сећање на Јелену Кон“

Говоре: Гордана Стојаковић, Гордана Тодорић и Биљана Егељић

Изложба траје до 27.1.

20:00 Велика сала

Филм „Кад сване дан”

23.1. четвртак

10:00 Откривање инфо-табле посвећене страдању Новосађана у Милетићевој улици током трајања злочиначке Новосадске рације

12:00 Помен на кеју код споменика „Породица”

15:00 Трибина младих

Међународна конференција „Од Новосадске рације до ослобођења Аушвица – зашто се сећати, како се сећати?”

20:00 Велика сала

Филм „Шаулов син”

24.1. петак

12:00 Откривање инфо-табле повећене Јелени Кон у Улици Соње Маринковић 1

20:00 Велика сала

Филм „Завештање”

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања