„ЛЕДЕНА ТИШИНА ГОВОРИ“ – ИЗВЕШТАЈ

02/03/2015

Новосадска рација 1942.

Plakat 2(1)

  Културни центар Новог Сада организовао је програм у спомен невино страдалих жртава под називом „Ледена тишина говори“ којим су повезана два веома значајна датума. Први је датум почетка програма – 21. јануар, дан када су 1942. године започела трагична дешавања током Новосадске рације. Са друге стране, програм је завршен 27. јануара, на дан који се у свету, одлуком Генералне скупштине УН, обележава као Дан сећања на жртве Холокауста. Овај програм био је културно-едукативног карактера, а организован је са основним циљем неговања културе памћења посредством светски признатих метода неформалног образовања, уз наглашену идеју персонификације жртава, али и активну улогу њихових потомака.

  Према речима стручњака, ово је први случај да једна државна институција спроведе вишедневни едукативни програм посвећен страдањима током Новосадске рације и Холокауста. На тај начин, наша је установа, уз велику помоћ породица настрадалих, стручњака, уметника и пре свих, грађана Новог Сада, организовала програм који је од стране стручне јавности веома позитивно оцењен и којим смо заслужили речи најискреније и најдубље захвалности породица оних чијих смо се страдања подсећали претходних дана.

Током меморијалног обележавања годишњице Новосадске рације одржано је пет ауторских едукативних радионица, два предавања, концерт озбиљне музике. Емитована су три краткометражна и пет дугометражних филмова у оквиру циклуса које је организовала филмска редакција Културног центра под називом „Да се не понови“.

   Изузетно значајан сегмент овог програма меморијалног обележавања била је публика. Посебно смо радосни што су се, у великом броју, одазвали они којима је овај програм и био превасходно намењен, средњошколци и студенти. Наша је процена да је просторије Културног центра, током трајања манифестације „Ледена тишина говори!, посетило близу 1000 посетилаца, а најмање још толико је присуствало уметничкој инсталацији „Река успомена“. На тај начин су Новосађани још једном показали и исказали трајну посвећеност да бол због трагедије која нам се свима догодила преточе у трајно памћење.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања