Лечење речима – Психотерапија и саветовање у свакодневном животу

26/09/2014

„Битно је да увиди и поруке које терапеут пружа, имају емоционалну резонанцију и ослобађање. Психоанализа је почела као тактички метод ослобађања и излечења, њен развој креће оног момента када се  индививуа роди и има први контакт са мајком. Значај развоја психоанализе је велик, посебно у првих неколико година нашег живота, па психоаналитичари на основу тог развоја знају у ком тренутку је особа престала да се психосексуално развија, и покушава да открије узрок тога и анализом да нађе решење“- рекао је доктор Жељко Бибић, психотерапеут и групни аналитичар на Писхополисовој трибини у клубу „Трибина младих“ новосадског Културног центра.

Психотерапија, чији израз води порекло из медицинског модела, заступа мишљење да су психички поремећаји узроковани биолошким процесима. Оваква врста парадигме је психотерапију ограничила, па се сматрало да је она применљива само на болесне људе. Међутим, мишљење стручњака данас говори да је психотерапија сувише добра да би се ограничила само на болесне људе. Њен поступак показао се као веома користан и за ментално здраве људе који имају психосоцијалне проблеме. Према речима др Жељка Бибића, психотерапија не мора нужно бити метода лечења, већ се може користити превентиво, да помаже развоју и стабилности личности. Осим што тежи да индивидуа иде ка томе да се боље осећа, она такође ствара олакшање у међуљудским односима. Терапеут, заједно са особом која долази на психотерапију, ради на његовим проблемима, застојима, сметњама у психичком функционисању, али и на међусобном уважавању, равноправности и односу. Како процес одмиче, особа враћа самопоузадње и без страха да ће бити одбачена или осуђивана, постаје оно што јесте. Психотерапеут, Зоран Миливојевић, каже да свака особа има одређени потенцијал, који се кроз психотерапију открије, развија, и након тога она настави да тај потенцијал негује.

 „Са потенцијалима се улази у нови свет, у интеракцији са средином остварује се нови потенцијал. Наши потенцијали у једном периоду живота зависе од окружења, након чега се, у другом периоду, сами повећавамо и стварамо нове. Психотерапеути шаљу одређене поруке, на тај начин утичу на пацијенте и сугеришу им које потенцијале да развијају и негују.“ рекао је Миливојевић, додавши да осим индивидуалне терапије постоји и групна, која у последњем периоду даје добре резултате.

 Психотерапија помаже да се на креативан и узбудљив начин особа суочи са најразличитијим проблемима и тешкоћама, закључено је на Трибини.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања