Kulturni centar uručio gimnazijalcima knjige povodom “Prosefest”-a

21/02/2013

Sedmi po redu Međunarodni festival proze “Prosefest” u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada biće održan od 17. do 19. aprila ove godine. Tim povodom je danas održana konferencija za novinare na kojoj je Kulturni centar, u saradnji sa izdavačima, poklonio knjige srednjoškolcima i profesorima četiri novosadske gimnazije. 

Koncepcija ovog festivala je da profesori književnosti mesec i po dana pre početka Festivala rade sa svojim učenicima, pripremaju ih za razgovore sa piscima koji dolaze na ovaj festival jer tokom njegovog trajanja upravo đaci vode programe, književne večeri i promocije sa autorima. Pored gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” i “Laza Kostić”, ove godine će sa “Prosefest”-om sarađivati i gimnazije “Isidora Sekulić” i “Svetozar Marković”.

-Jako malo sa đacima radimo savremenu književnost u samom školskom program, tako da je meni izuzetno drago što nas je Kulturni centar ove godine prihvatio za saradnika na Festivalu jer je izuzetno važno da đaci imaju prilike da čitaju dobre pisce. Važno je i da se s njima susreću i razgovaraju, a škole, naravno, nemaju sredstva da ugoste ovako velika imena iz svetske i domaće književnosti, istakla je juče Dragana Bošković, profesorica književnosti iz “Svetozar Marković” gimnazije.
Nedeljko Mamula, jedan od urednika „Prosefest“-a je najavio da će ove godine učesnici biti: Aleksandar Gatalica – aktuelni dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Veliki rat“, Đorđe Pisarev, Uglješa Šajtinac, Soe Valdes, Bekim Sejranović, Olga Tokarčuk, Nedim Gursel i David Albahari. 

Direktor Kulturnog centra Novog Sada dr. Andrej Fajgelj je uručio srednjoškolcima knjige ovogodišnjih učesnika Međunarodnog festivala proze „Prosefest“, ali im se pre uručivanja poklona obratio rečima:

-Vi morate da znate da i sada na ovoj konferenciji sedite, a i Festival će u aprilu biti održan, u sali koja je nazvana „Tribina mladih“ u čast instituciji koja je osnovana u Novom Sadu pre gotovo 60 godina, a kasnije je menjala nazive, sve do današnjeg Kulturnog centara Novog Sada. U tim godinama, kao i tokom ’60-tih i ’70-tih, „Tribina mladih“ je bila poprište mladih ljudi kao što ste vi, srednjoškolaca i studenata koji su iznosili svoje ideje, borili se za svoje stavove, debatovali, vodili polemike… Upravo zato je ova sala vaša i ja vam želim da se dobro pripremite za razgovore s piscima, da proučite njihovo delo i da polemišete s njima otvoreno.

Izdavačke kuće: „Vulkan“, „Agora“, „Geopoetika“, „Paideia“, „Službeni glasnik“, „Arhipelag“, „Dnevnik-Novine i časopisi“, „Akademska knjiga“, „Samizdat B92“ i „Book“-a, poklonili su knjige novosadskim srednjoškolcima za pripremu za njihovo učešće na „Prosefest“-u u aprilu mesecu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UPetM1Ikmrg[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xK0NfKxNgYM[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja