Културни центар уручио гимназијалцима књиге поводом “Просефест”-а

21/02/2013

Седми по реду Међународни фестивал прозе “Просефест” у организацији Културног центра Новог Сада биће одржан од 17. до 19. априла ове године. Тим поводом је данас одржана конференција за новинаре на којој је Културни центар, у сарадњи са издавачима, поклонио књиге средњошколцима и професорима четири новосадске гимназије. 

Концепција овог фестивала је да професори књижевности месец и по дана пре почетка Фестивала раде са својим ученицима, припремају их за разговоре са писцима који долазе на овај фестивал јер током његовог трајања управо ђаци воде програме, књижевне вечери и промоције са ауторима. Поред гимназија “Јован Јовановић Змај” и “Лаза Костић”, ове године ће са “Просефест”-ом сарађивати и гимназије “Исидора Секулић” и “Светозар Марковић”.

-Јако мало са ђацима радимо савремену књижевност у самом школском програм, тако да је мени изузетно драго што нас је Културни центар ове године прихватио за сарадника на Фестивалу јер је изузетно важно да ђаци имају прилике да читају добре писце. Важно је и да се с њима сусрећу и разговарају, а школе, наравно, немају средства да угосте овако велика имена из светске и домаће књижевности, истакла је јуче Драгана Бошковић, професорица књижевности из “Светозар Марковић” гимназије.
Недељко Мамула, један од уредника „Просефест“-а је најавио да ће ове године учесници бити: Александар Гаталица – актуелни добитник НИН-ове награде за роман „Велики рат“, Ђорђе Писарев, Угљеша Шајтинац, Сое Валдес, Беким Сејрановић, Олга Токарчук, Недим Гурсел и Давид Албахари. 

Директор Културног центра Новог Сада др. Андреј Фајгељ је уручио средњошколцима књиге овогодишњих учесника Међународног фестивала прозе „Просефест“, али им се пре уручивања поклона обратио речима:

-Ви морате да знате да и сада на овој конференцији седите, а и Фестивал ће у априлу бити одржан, у сали која је названа „Трибина младих“ у част институцији која је основана у Новом Саду пре готово 60 година, а касније је мењала називе, све до данашњег Културног центара Новог Сада. У тим годинама, као и током ’60-тих и ’70-тих, „Трибина младих“ је била поприште младих људи као што сте ви, средњошколаца и студената који су износили своје идеје, борили се за своје ставове, дебатовали, водили полемике… Управо зато је ова сала ваша и ја вам желим да се добро припремите за разговоре с писцима, да проучите њихово дело и да полемишете с њима отворено.

Издавачке куће: „Вулкан“, „Агора“, „Геопоетика“, „Паидеиа“, „Службени гласник“, „Архипелаг“, „Дневник-Новине и часописи“, „Академска књига“, „Самиздат Б92“ и „Боок“-а, поклонили су књиге новосадским средњошколцима за припрему за њихово учешће на „Просефест“-у у априлу месецу.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UPetM1Ikmrg[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xK0NfKxNgYM[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања