Културни центар угостио уметнике из Русије – неговање традиције и пријатељства

29/05/2016

На „Трибини младих“ Културног центра Новог Сада у суботу 28. маја уприличен је целовечерњи програм на којем су концерте и наступ одржали мушки хор Ипатјевског манастира из Костроме и московски козачки ансамбл „Жива Рус“.

DSC_0012
Леонид Петрович Решетников

Гости из Русије приредили су новосадској публици незабораван наступ пред пуном „Трибином младих“. Присутнима се у име руске делегације обратио Леонид Петрович Решетников, генерални директор Руског института за стратешка истраживања из Београда.

-У име делегације и своје лично име желим да се захвалим свима који су дошли и да вам пожелим пријатно и угодно вече. Велика је част бити овде – рекао је Решетников.

Програм је почео духовним песмама у извођењу мушког хора Свето-Тројицког Ипатјевског манастира из места Кострома познатог по томе што из њега потиче први цар из династије Романов, Михаил Фјордович. Хор је основан 2010. године и пева на празничним богослужењима. Његов састав чине 16 чланова, а диригент и руководилац је Николај Маљцев, који је истакао да је ово њихово прво гостовање у Србији.

DSC_0073
Хор Ипатјевског манастира из Костроме

После хора публици се представио московски козачки ансамбл „Жива Рус“. Посетиоци су имали прилику да виде аутентичне козачке ношње и да кроз песму и игру сазнају нешто више о руској култури и традицији које негује ова група.

– Основани смо 1996. године, наши чланови су козаци из различитих делова земље који живе у Москви. Певамо старе козачке песме и бавимо се неким видом истраживања. Сви чланови су професионални певачи, етнографи који се баве прикупљањем старих песама и њиховим записивањем. У Новом Саду смо били пре шест година, наступили смо у оквиру програма којим се обележава Дан победе – објаснила је Галина Варшавска, руководилац ансамбла.

DSC_0106
Козачки ансамбл „Жива Рус“

Истог дана у Кикинди је делегација обишла обновљено гробље Белогардејаца, а у току данашњег дана посетиће и Сремске Карловце.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања