Културни центар угостио учеснике самита “Један свет младих”

09/07/2014

У духу своје отворености ка свим културним дешавањима у граду, институцијама и појединцима, Културни центар Новог Сада данас је домаћин учесницима самита “Један свет младих”, који у нашем граду бораве као гости ЕXIТ фестивала и Милене Милићевић, Амбасадора-координатора за регион Европе.

“Youth Fair” је најмасовнија манифестација на свету са преко 1200 учесника из 120 земаља, а учесници овог самита, њих 30, из 20 различитих земаља, данас су гости Културног центра Новог Сада који је пружио логистичку и финансијску подршку реализацији пројекта и уступио своје просторије за део активности овог самита.

Овај простор у којем се ви сада налазите је “Трибина младих”. Тако се некада, пре 60 година звала и ова институција. У својој прошлости, Трибина младих је била место младих стваралаца који су, у комунистичко време, управо овде имали слободу изражавања у потпуно демакратском духу за које су се сами упорно борили. Дакле, новосадска Трибина младих била је, од Риге до Владивостока, позната као бастион слободе. Од када сам дошао на чело ове установе, залагао сам се да се посветимо у потпуности младима. Да овде излажу своје радове млади људи, да организујемо трибуне на којима ће млади сучељавати своја мишљења, да најбољима овде пружимо прилику да раде и др. С тога, моје је неизмерно задовољство што вас, младе из целог света, могу да поздравим управо овде, да вам пожелим срећан рад у радионици коју су вам ваши домаћини организовали, као и да вас обавестим да смо за вас припремили и пројекције два филма. Желим вам леп провод и на Егзиту, и у Новом Саду, пожелео је добродошлицу учесницима предузетничке радионице “Прављење заједнице и оснаживање репутације на интернету”, директор Културног центра Новог Сада др Андреј Фајгељ.

Присутнима овог самита се обратио и мр Дарко Полић, члан експертског тима при кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, који је укратко представио рад Културног центра и напоре који се улажу у процесу цандидатуре за добијање ове титуле.

Културни центар Новог Сада је за вечерас од 19 сати организовао филмску пројекцију у Великој сали Културног центра за наше посетиоце, учеснике самита “Један свет младих”. Биће приказан филм “Нови Сад – отворен град” који је снимљен у продукцији Културног центра Новог Сада, као и филм “Кенеди се жени” у режији великог новосадског уметника Желимира Жилника.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ugdubLXE7go&list=UUfMLUkYu_mc5_y1WKwxg0GA[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања