Културни центар Новог Сада у званичној посети Пули

04/05/2023

Представници Културног центра Новог Сада, предвођени помоћницом директора КЦНС Сунчицом Марковић, од 27. до 29. априла боравили су у Пули током званичне посете Српском културном центру у Истри. У оквиру „Дана српске културе у Истри“ представљен је програм манифестације „Антићеви дани“ који се у КЦНС традиционално одржава већ шеснаесту годину заредом.

Првог дана посете манифестација „Дани српске културе у Истри“ отворена је изложбом Александра Ружичића која је посвећена песничкој збирци „Гарави сокак“ Мирослава Мике Антића, те изложбом ауторских фотографија познатог новосадског фотографа Бранислава Лучића. Изложбу је у име Културног центра Новог Сада отворила Сунчица Марковић, а потом су уследила обраћања генералног конзула Републике Србије у Ријеци Горана Петровића, жупанијског прочелника за културу Владимира Торбице, прочелнице Управног одјела за културу и развој цивилног друштва Емине Поповић Стерпин и директора Српског културног центра у Истри Милана Рашуле. Отварању је присуствовао и Бруно Лангер, фронтмен пулске групе „Атомско склониште”.

Другог дана организован је пријем код градоначелника Града Пуле Филипа Зоричића, који је заједно са прочелницом Управног одјела за културу и развој цивилног друштва Емином Поповић Стерпин у пулској Комуналној палати примио представнике КЦНС. Пријему су присуствовали и директор Српског културног центра у Истри Милан Рашула, те председник Вијећа српске националне мањине Истарске жупаније Милош Бајић. Пријем је уприличен поводом одржавања „Дана Мирослава Мике Антића“ у Српском културном центру у Истри.

 

Фотографије преузете са фејсбук странице  Grad Pula и Istarska županija

Након тога организована је посета Истарској жупанији. Новосадске госте примили су жупанијски прочелник за културу Владимир Торбица и Теа Бател, прочелница Управног одјела за талијанску националну заједницу и друге етничке скупине. Пријему су присуствовали и представници Српског културног центра Милош Бајић и Милан Рашула. У поподневним часовима у просторијама Српског културног центра одржана је радионица Школе типографије коју је водила академска сликарка Гордана Рађеновић, а која се традиционално одржава сваке године у оквиру „Антићевих дана“  у Новом Саду. Вече је заокружено представљањем овогодишњег лауреата Награде „Мирослав Антић“ Благоја Баковића. Књижевно вече модерирала је Сунчица Марковић, а Благоје Баковић публици је казивао своје стихове.

У суботу, 29. априла, уприличена је пројекција документарног филма „Блуз гаравих сокака“, након чега је уследио разговор с ауторском екипом: продуценткињом Сунчицом Марковић, организатором Драженом Папићем, редитељем Душаном Стојановићем и сценаристом Лазаром Станивуком. Програм је увеличан и наступом Дуа „Номадико“ који је истарској публици приредио концерт ромских балада и романси.

 

Узвратна посета заказана је за 26. јун, када ће истарски Српски културни центар посетити Културни центар Новог Сада. Том приликом новосадској публици представиће се изложбом „Акваториј“ – заједничким пројектом уметница Роберте Вајсман Наги и Сање Симеуновић Бајец.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања