Културни центар Новог Сада подржава иницијативу за увођење статуса родитељ-неговатељ

01/01/2013

Директор Културног центра Новог Сада др Андреј Фајгељ и кантаутор Владо Георгиев посетили су ученике ШОСО „Милан Петровић“ на Новом насељу. Том приликом они су потписали петицију за амандман родитељ–неговатељ коју је покренуло Удружење „Срећа“ у сарадњи са Удружењем „Живот“ и другим удружењима, како би се помогло родитељима деце са посебним потребама.

– Култура није само неговање уметности или добрих манира, већ је култура начин на који живимо и која је незамислива без поштовања људи, живота и достојанства. Културни центар у знак солидарности, данас стаје иза идеје коју су иницирала многобројна удружења како би се изједначила права родитеља и неговатеља. Ми данас шаљемо поруку да држава треба да подржи родитеље деце са посебним потребама, а ову петицију потписујемо управо зато што сматрамо да нико не може да брине о деци као што то чине њихови родитељи  – изјавио је директор КЦНС др Андреј Фајгељ.

Признавањем статуса  родитеља неговатеља законом би било спречено да деца у ситуацијама тешке болести и инвадитета буду нужно измештена из својих примарних породица. Омогућавањем овог статуса родитељу била би уједначена или чак и умањена месечна давања државе, а дете и родитељ не би имали захтеве за остваривањем права социјалне заштите.

[youtube 2f_wmKXGCP0&list=PLuy-ldC1mvrpFveCfylIjdvU-Llm9jksm&index=2 nolink]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања