Култура сећања – трибина посвећена породици Адамовић

07/09/2016

Трибина под називом „Адамовићи, исписници грађанског Новог Сада – портрети Шандора и Саше Адамовића“ одржана  је у среду 7. септембра на „Трибини младих“. О познатој новосадској породици говорио  је историчар Огњен Карановић.

img_0970
Огњен Карановић

Аутор трибине истакао је да је веома важно да се сви становници Новог Сада сете оних који су основали град који се бори за титулу европске престонице културе, јер је Српска Атина, изграђена трудом и радом великана који су живели у њој.

– Захваљујем се Културном центру Новог Сада, установи која препознаје оно што је битно за развој културног живота града – рекао је Карановић.

Огњен Карановић је нагласио да творци грађанске културе Новог Сада нису припадали само академским круговима и слоју ненадмашне интелигенције у 18., 19. и 20. веку, већ и појединцима и породицама угледних трговаца, занатлија, банкара, индустријалаца, па чак и виноградара. Једна од тих породица, „расадница“ најчувенијих заточника афирмације новосадске привреде, политике и културе била је и трговачко-виноградарска фамилија Адамовић. Предавач је представио богате биографије и описао тужну судбину чланова једне од најзнаменитијих породица које су живеле у Новом Саду.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rEaY1YFpYpM[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања