Култура сећања – „Сећање на српску голготу“ аутора Срђана Граовца

28/11/2016

Трибина „Сећање на српску голготу 1915. и 1916. године“ аутора Срђана Граовца  одржана je у понедељак 28. новембра на „Трибини младих“.

У годинама обележавања стогодишњице од почетка Великог рата, Културни центар Новог Сада организује програме који негују културу сећања како би се од заборава отргли и сачували догађаји и личности који су обележили српску историју.

img_9850

-То што је српска војска заједно са српским народом извела те 1915. године представља нешто незапамћено у историји целокупног човечанства. На нама је да се присећамо тих хероја и њихових страдања који су жртвовали своје животе и представљају пример како се воли и брани отаџбина. Захваљујем се Културном центру и његовом руководству који су препознали потребу да постоје трибине на којима ће се дискутовати о оваквим темама из наше историје – рекао је историчар.

Срђан Граовац истакао је да је једини начин да се нове генерације одуже херојима Великог рата да усаде у сећања својих потомака, у свест и национални идентитет приче о људима који су дали своје животе да би Србија преживела и живела много година после.

 

 

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања