Култура сећања – премијера филма „Шајкашки батаљон“

03/01/2014

-Прича о Шајкашима превазилази границе локалне историје. Свако ко се подробније бави историјом Шајкашке, може добити увид у комплетан друштвени и културни развој српског народа у Хазбуршкој монархији у 18. и 19. веку. Од изузетног је значаја да се подсетимо граничара који су неколико векова представљали прави живи бедем Европе. Тада се није постављало питање да ли су Срби део Европе. Били су потребни Европи и својом крвљу су спасили хришћанску цивилизацију. Зато је наша намера и била да овим филмом одамо почаст нашим врлим прецима, а са друге стране да се ми присетимо шта смо били у прошлости како бисмо видели шта смо данас и шта треба да будемо у будућности, изјавио је након премијере историјско-документарног филма „Шајкашки батаљон“ историчар Петар Ђурђев по чијем сценарију је снимљен овај филм.

Поводом јубилеја 250 година од устројења војно привилеговане области Шајкашка, у Културном центру Новог Сада је уприличена премијера историјско-документарног филма редитеља Богдана Амиџића „Шајкашки батаљон“. Пре премијере, свечаној и веселој атмосфери у препуној великој сали Културног центра допринели су тамбураши „Договор“ из Србобрана, а затим се присутнима обратила Миланка Бркић, члан Градског већа за културу, која се захвалила оснивачима и активистима Центра за развој Шајкашке што су јој пружили прилику да се обрати публици поводом овог значајног културног догађаја: „Захваљујем се свима који су учествовали у свим програмима организованим током ове године поводом обележавања 250 година од оснивања Шајкашке. Желим да се захвалим и појединим интернет порталима и новинама који су у потрази за сензационализмом спровели медијски прогон Треће Србије, политичке организације из које долазим јер, ми нисмо пристали на прекрајање историје, а посебно на прекрајање историје Срба који живе на овом поднебљу. Њима се захваљујем јер су нехотећи ипак учествовали у подсећању на нашу славну историју, на Шајкаше, ратнике и ратаре који су знојем и крвљу зидали сан о слободној Србији. Захваљујем се и ауторима филма јер је филм настао највише захваљујући њиховом ентузијазму и свести о важности културе сећања јер новац који је добијен за овај пројекат свакако није био довољан за све што је урађено, а урађено је заиста много. Објављена су сва капитална дела написана на српском језику која говоре о Шајкашима, приређена је изложба која је обишла сва места Шајкашке области. Изложба је била постављена и у Војном музеју у Београду, а ускоро ће бити постављена и у Немачкој, направљена је реплика шајке и снимљен је филм који ћемо вечерас видети. Сигурна сам да ће овај филм имати значајан утицај на очување сећања јер се све знање заснива управо на сећању.“

Високопречасни протојереј господин Бранко Ћурчин се, такође, обратио присутнима, који је, између осталог, рекао: „Значајно је да је једна група људи смогла снаге, памети и труда да препозна, издефинише и артикулише и кроз овај филм, као и кроз изложбу и књигу, вредности Срба из Шајкашке који су били елита не само међу граничарима, него и шире од тога. Значајно је да се покаже и укаже на сву жртву и љубав наших предака због мотива и подстрека нама, њиховим потомцима, да истрајемо и да наставимо да се боримо да се наша историја не заборави, уважавајући при томе и културу и историју других народа“.
Након приказивања филма, поред Ђурђева, публици се обратио и редитељ Богдан Амиџић, који је истакао да и он сам, пре неколико месеци, није знао ништа о славној прошлости Шајкашког батаљона и да му је драго што је учествовао у пројекту који треба и другим људима да „осветли“ тај део славне историје Срба.

„Са својих 26 година, колико сада имам, имам исто година колико је имао славни генерал Ђорђе Стратимировић када је те 1849. године на Тителском брегу бранио 40 хиљада избеглица. Незамисливо је да данас поверите судбину толико људи једном мом вршњаку. Зато желим да са овог места кажем да младост не сме да буде изговор за незнање, нерад, за недостатак храбрости. Сваки млад човек може да уради много за своју земљу“, истакао је Амиџић захваливши се свим сарадницима који су учествовали на реализацији филма „Шајкашки батаљон“.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=J7DPd48Omto[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Yh7okUDj42E[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bplqS39m_e8[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=trEgR1Y7FaM[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања