„Креативне играрије“ у КЦНС окупиле 150 малишана

14/12/2019

После годину дана од оснивања редакције за најмлађе суграђане и бројних успешно реализованих програма у Културном центру Новог Сада, у суботу 14. децембра у клубу „Трибина младих“ КЦНС одржан је завршни догађај – Креативне играрије, који је обухватио пет радионица за децу узраста од три године па навише. Радионице су реализоване у два блока: први од 12 до 12.45, док је други блок трајао од 14 до 14.45.

Укупно 150 малишана заједно са стручним водитељкама правило је новогодишње украсе, папирно позориште, новогодишње честитке писане калиграфијом, мозаике и новогодишње инструменте. За то време, родитељи су имали прилику да уживају читајући књиге у издању Културног центра Новог Сада.

Према речима Миљане Козаров из ПР службе КЦНС, ова културна установа посветила је 2019. годину млађој популацији, између осталог и зато што је Нови Сад у овој години носио престижну титулу Европске престонице младих.

-И претходних година КЦНС је велику пажњу посвећивао најмлађима, а ово је само круна тог дугогодишњег рада. Од укупно пет радионица, једна се у континуитету одржава већ три године док остале трају нешто краће. Деци смо омогућили да се, између осталог, упознају с ликовном уметношћу на начин који је њима близак и занимљив – рекла је Козаров, по чијој идеји је реализован овај програм.

Дечија радионица „Музика и ми“ по идеји Мине Спречаковић, сараднице у Музичкој редакцији КЦНС, пружила је прилику малишанима да израђују музичке инструменте од предмета који их окружују.

-Два пута месечно организујемо радионице на које деца радо долазе и израђују разноврсне рукотворине од штапића, папира, звончића и сличних материјала и да се, уместо пред телевизорима, друже овде у КЦНС – казала је Спречаковић додајући да, осим што су правили инструменте, деца су у овој радионици, предвођеној Јованом Добријевић, усвојила и основне информације о инструменту који су направили.

Малишанима се изузетно свидела и радионица посвећена изради новогодишњих честитки, коју је осмислила Невена Шолак из Сценске редакције КЦНС. Деца су имала прилику да науче како су се некада, без паметних телефона и интернета честитали новогодишњи празници.

-Уз помоћ водитељки радионице Соње Лазић и Бранке Чупић, деца су добила моделе са нацртаним јелкицама које су маштовито „китила“ помоћу боја и лепљења разноврсних украса. Уз лепе и пригодне честитке писане на ћирилици, они су израдили честитке за памћење – навела је Шолак.

Деца су заједно са водитељком радионице Дуњом Шашић правила креативне украсе за јелку. Помоћу разних материјала деца су своју креативност преточити у дивне украсе који ће им сигурно остати драга успомена.

    У радионици „Папирно позориште“ са Јеленом Допуђ малишани су показали како то изгледа када прстићи постану глумци, а цела рука кроз машту и причу постане једна мала покретна представа. Уз помоћ разних идеја и материјала правили су сопствено позориште.

Радионица „Израда мозаика“ са Љиљаном Ривић траје већ трећу годину у Културном центру Новог Сада. Каменчић по каменчић и деца на крилима своје маште дођу до правог мозаика.

Овај креативни дан употпунила је представа „Елза, Ана и Олаф у потрази за Деда Мразом“. Малишани су после представе имали прилику и да се фотографишу са Деда Мразом.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања