Коректност и лични став на интернету

08/11/2017

Предавање „Коректност и лични став“, одржано je у среду 8. новембра у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Предраг Филиповић, инжењер, а говорио је и главни уредник сајта „Видовдан“ Жељко Ињац.

Колико је човек заиста слободан да изрази свој став на интернету, где је ту граница, има ли баланса? Овим питањем Ињац је започео предавање и подсетио на схватање слободе у далекој историји човечанства. Навео је да се код старих Грка појам слободе везивао за њихове „полисе“, где је слободан грађанин био онај ко није роб. Реч је о врсти политичке слободе.
-У римском периоду појам слободе везивао се за личност која је свој идентитет црпела из државе и права, а на однос према слободама гледало се као на однос унутар друштва. Појавом хришћанства појам личности и слободе прешао је у метафизичку сферу, а тек после Француске револуције имамо слободу личности, мада данас већи део наших традиционалиста негира ту слободу – рекао је Ињац.
На интернету, и данас уопште у јавном животу, наставио је даље уредник портала „Видовдан,“ тај баланс је тешко направити. Доминантан је ријалити шоу у односу на било какву културу и цивилизацијске тековине. Учесници на интернету најчешће себе не желе да представе онаквим какви заиста јесу, ограничавају себе некаквом маском, желе да људи виде у њима оно што њима одговара. Преовладава покушај наметања става другима. Већина људи злоупотребљава слободу на интернету. Та слобода прелази у слободу без одговорности.
– Данас имамо феномен да живимо у времену општег либерализма, што би требало да подразумева и коректну културу дијалога, али с друге стране имамо нешто што се намеће као коректно, као идеологија и што спутава ту слободу. У том конфликту између онога што би требало да буде коректно и онога што јесте „слобода“ нашег изражавања, налази се сав проблем те комуникације у јавној сфери и на интернету – закључио је Ињац.
Инжењер Предраг Филиповић казао је да је интернет добар начин самопромоције. Свако од нас треба да нађе начин како да себе промовише, што је у данашње време веома тешко, јер било како да се представите, свако може да вам узме нешто за зло.

– Многи од нас су на интернету покушали да се представе другачијима него што јесмо, али нам то углавном није успело. Има и оних који траже на друштвеним мрежама пажњу коју не добијају у стварном животу. Интернет је постао медиј на којем смо приморани да се представљамо лажно или делимично искрено, јер то је једна велика арена, где се добијају позитивни или негативни лајкови – рекао је Филиповић.
На крају трибине, у разговор се укључила и публика. Изведен је закључак да онако како ми ценимо сопствену слободу и дајемо себи право да изражавамо своје мишљење, требало би да и другим људима дамо могућност да се слободно изражавају, без обзира на то што имају ставове супротне нашима. Увреде по било којем основу не би требало да буду прихватљиве на интернету.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања