Konferencija za novinare povodom 18. Novosadskog džez festivala

28/10/2016

Glavni koncertni program 18. Novosadskog džez festivala, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, trajaće od 10. do 12. novembra u Srpskom narodnom pozorištu, najavila je izvršna producentkinja Festivala i urednica muzičkog programa KCNS Vesna Kaćanski, a uvodni i prateći program počinje već 3. novembra. Kako će i Džez festival biti uvršten u programe EPK2021 novnarima se obratio i programski direktor projekta Novi Sad EPK2021 dr Momčilo Bajac.

img_9810
Momčilo Bajac, Vesna Kaćanski i Zoran Dejanović

-Velika je čast i obaveza ova titula koju smo dobili, jer imajte u vidu da u Evropi postoji bar 1500 gradova ove veličine ali Novi Sad je osvojio to zvanje. Sada definitivno ništa nije isto, samo je pitanje šta će i koliko će biti bolje. Biće bolje onoliko koliko celokupna kulturna scena i građani Novog Sada shvate to kao svoj projekat. Radeći na ovome imao sam priliku da komuniciram sa velikim brojem kulturnih radnika i običnih građana i ono što me posebno raduje jeste da je podrška stizala sa svih strana. Svi smo radili sa velikim entuzijazmom za svoj Novi Sad i bila je privilegija da učestvujemo. Uspeli smo da napravimo prvi korak, a džez muzika je imala udeo u celom projektu. Ideja „Za nove mostove“ je donekle bila ključna u osvajanju titule i mi smo veoma ponosni na sve što je urađeno. Svi članovi tima su bili na visini zadatka.

Ljubitelje džeza i ove godine očekuje pravi muzički spektakl. Najavljeni su nastupi domaćih i svetskih džez muzičara, a među kojima su američki saksofonista markus Strikland italijanski Roberto Gato Perfektrio, Vasil Hadžimanov i Žilijana Lorau, austrijska umetnica Suzana Savof i drugi, rekla je Vesna Kaćanski.

-Kada je reč o mostovima, Novosadski džez festival imao je kontakte sa Dortmundom, sa kojim traje saradnja, zatim sa Rijekom. Van festivala sarađivali smo sa Lincom kada je na Štrandu priređen jedan divan program. Ove godine je 18. festival po redu, a sve je počelo sada već davne 1999. godine. Festival je međunarodnog karaktera, krenuli smo u teškim uslovima, a sada radimo na tome da iz godine u godinu usavršavamo programe, naravno uz podršku naših finansijera.

Prateći programi počeće 3. novembra koncertom benda „Kvantno polje“ na Brodu „Cepelin“, a već dan posle, 4. novembra, biće održana tri događaja: predavanje i radionica Milene Jančurić pod nazivom „Džez šta je to?“ u Osnovnoj muzičkoj školi „Josip Slavenski“, radionica po El Sistemi uz učešće Boris Hložan tria u Centru za socijalni rad i promocija knjige pod nazivom „Dan kada je nestao Majls Evans“ na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada. Prateći program trajaće do 9. novembra, koji će poštovaocima džez muzike ponuditi kvalitetne radionice, džem sešne, izložbe, ali i koncerte.
Ulaznice se mogu nabaviti na bileternici Srpskog narodnog pozorišta. Cena pojedinačne karte iznosiće 800 dinara dok će komplet biti 2000 dinara.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja