Конференција за новинаре поводом 18. Новосадског џез фестивала

28/10/2016

Главни концертни програм 18. Новосадског џез фестивала, у организацији Културног центра Новог Сада, трајаће од 10. до 12. новембра у Српском народном позоришту, најавила је извршна продуценткиња Фестивала и уредница музичког програма КЦНС Весна Каћански, а уводни и пратећи програм почиње већ 3. новембра. Како ће и Џез фестивал бити уврштен у програме ЕПК2021 новнарима се обратио и програмски директор пројекта Нови Сад ЕПК2021 др Момчило Бајац.

img_9810
Момчило Бајац, Весна Каћански и Зоран Дејановић

-Велика је част и обавеза ова титула коју смо добили, јер имајте у виду да у Европи постоји бар 1500 градова ове величине али Нови Сад је освојио то звање. Сада дефинитивно ништа није исто, само је питање шта ће и колико ће бити боље. Биће боље онолико колико целокупна културна сцена и грађани Новог Сада схвате то као свој пројекат. Радећи на овоме имао сам прилику да комуницирам са великим бројем културних радника и обичних грађана и оно што ме посебно радује јесте да је подршка стизала са свих страна. Сви смо радили са великим ентузијазмом за свој Нови Сад и била је привилегија да учествујемо. Успели смо да направимо први корак, а џез музика је имала удео у целом пројекту. Идеја „За нове мостове“ је донекле била кључна у освајању титуле и ми смо веома поносни на све што је урађено. Сви чланови тима су били на висини задатка.

Љубитеље џеза и ове године очекује прави музички спектакл. Најављени су наступи домаћих и светских џез музичара, а међу којима су амерички саксофониста маркус Стрикланд италијански Роберто Гато Перфектрио, Васил Хаџиманов и Жилијана Лорау, аустријска уметница Сузана Савоф и други, рекла је Весна Каћански.

-Када је реч о мостовима, Новосадски џез фестивал имао је контакте са Дортмундом, са којим траје сарадња, затим са Ријеком. Ван фестивала сарађивали смо са Линцом када је на Штранду приређен један диван програм. Ове године је 18. фестивал по реду, а све је почело сада већ давне 1999. године. Фестивал је међународног карактера, кренули смо у тешким условима, а сада радимо на томе да из године у годину усавршавамо програме, наравно уз подршку наших финансијера.

Пратећи програми почеће 3. новембра концертом бенда „Квантно поље“ на Броду „Цепелин“, а већ дан после, 4. новембра, биће одржана три догађаја: предавање и радионица Милене Јанчурић под називом „Џез шта је то?“ у Основној музичкој школи „Јосип Славенски“, радионица по Ел Системи уз учешће Борис Хложан триа у Центру за социјални рад и промоција књиге под називом „Дан када је нестао Мајлс Еванс“ на Трибини младих Културног центра Новог Сада. Пратећи програм трајаће до 9. новембра, који ће поштоваоцима џез музике понудити квалитетне радионице, џем сешне, изложбе, али и концерте.
Улазнице се могу набавити на билетерници Српског народног позоришта. Цена појединачне карте износиће 800 динара док ће комплет бити 2000 динара.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања