Završena konferencija “Women in IT 2”

11/11/2015

 

“Žene neće čekati na IT
onoliko koliko su čekale na pantalone”

Ovo su reči jedne od učesnica govornog dela konferencije “Women in IT 2” koja je završena juče u organizaciji Centra za proaktivno poslovanje – Biznisnova.

 

Informacione tehnologije postale su prostor u kome je zapošljivost visoka, te žene koje su češće bez posla u odnosu na muškarce upravo u ovom polju mogu da vide svoju šansu za zapošljavanje. I ne samo zapošljavanje već i razvoj  karijere s obzirom da ne postoji grana biznisa koja bar nekim delom ne uključuje i informacione tehnologije.

“Ulaganjem i unapređenjem u pravcu IT lokalna kompanija može postati globalna, ono što je ključno jeste da uložite u svoj tim i budete stalno dostupni svojim saradnicima. Važno je imati viziju koja je svim članovima tima jasna” rekla je Dragana Đermanović, pionirka onlajn PR-a u Srbiji koja je svojom harizmom i praktičnim savetima u velikom stilu otvorila konferenciju “Woman in IT 2”.

 

Jasmina Bošković ispred brzorastuće gejming kompanije “EIPIX”, predstavila je statističke podatke o zaposlenosti žena u gejming industriji i ovoj kompaniji. Podaci pokazuju da samo 22% žena radi u gejming industriji od čega samo njih 5% učestvuje u oblasti programiranja. “Vrata IT industrije su otvorena za žensku perspektivu i kreativnost. Žene trebaju da pokažu više samopuzdanja i rade na tome da se uključe u IT industriju” rekla je Jasmina.

O inicijativi za podsticanje uključivanja žena u oblast programiranja govorile su tri programerke iz globalnog pokreta Rails girls Novi Sad. Vrlo često njihovo radno okruženje jeste muško i ženski glas retko kada može da se čuje. “To nas je podstaklo da se uključimo u ovaj globalni pokret i napravimo besplatne radionice namenjene devojkama na kojima bi one učile osnove programiranja u programskom jeziku rubi i tako se uključile u IT svet.”

Šta je to što žene sprečava da se uključe, šta ih obeshrabruje i ne dozovoljava da zakorače u svet IT? Odgovor na ovo pitanje dala je psihološkinja iz TIM Centra Milica Novkov. “Tajna je u onome što mi psiholozi zovemo “bezuslovno samoprihvatanje”. Kao i u bilo čemu što radite, možete praviti greške i doživeti neuspeh ali je važno da znate prihvatite sebe onakvim kakvi jeste i uložite u svoje znanje” rekla je Milica Novkov.

Završnu reč konferencije dala je Snežana Ignjatić, žena koja vodi IT sektor Erste banke u Srbiji, a koja je na duhovit način publici predstavila kako je to biti žena u “muškom” IT svetu. “U svom profesionalnom radu vrlo često sam okružena muškarcima i dešavalo mi se da na mene gledaju sa nepoverenjem, ali vrlo brzo mogla sam da pokažem da mogu da im pariram bez ikakvog problema.” rekla je Snežana.

Žena u IT-u nema dovoljno  i zato je važno raditi na njihovoj motivaciji, ohrabrivanju i pružanju basplatnih prilika za usavršavanje zaključak je ove konferencije. Jedan od koraka u tom pravcu jesu radionice iz oblasti IT-a koje će se realizovati kao sastavni deo ove konferencije 23,24. i 25. novembra u Hub&Coworking prostoru “Apolo” na 3. spratu Apolo centra.

 

Radionice su besplatne a prijava i više informacija moguće je pronaći putem sledećeg linka goo.gl/BWm3JP

 

Konferenciju je podržala Erste banka a realizovana je u saradnji sa partnerima:

PRpepper, Eipix Entertainment, Rails Girls Novi Sad, TIM Centar, Upwork, NS ITGirls, Homepage,  Hub & Coworking “Apolo”  i  Kulturnim centrom Novog Sada.

 
Konferencija Women in IT2-page-001

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja