Завршена конференција „Women in IT 2“

11/11/2015

 

„Жене неће чекати на ИТ
онолико колико су чекале на панталоне“

Ово су речи једне од учесница говорног дела конференције „Women in IT 2“ која је завршена јуче у организацији Центра за проактивно пословање – Бизниснова.

 

Информационе технологије постале су простор у коме је запошљивост висока, те жене које су чешће без посла у односу на мушкарце управо у овом пољу могу да виде своју шансу за запошљавање. И не само запошљавање већ и развој  каријере с обзиром да не постоји грана бизниса која бар неким делом не укључује и информационе технологије.

„Улагањем и унапређењем у правцу ИТ локална компанија може постати глобална, оно што је кључно јесте да уложите у свој тим и будете стално доступни својим сарадницима. Важно је имати визију која је свим члановима тима јасна“ рекла је Драгана Ђермановић, пионирка онлајн ПР-а у Србији која је својом харизмом и практичним саветима у великом стилу отворила конференцију „Wоман in IT 2“.

 

Јасмина Бошковић испред брзорастуће гејминг компаније „EIPIX“, представила је статистичке податке о запослености жена у гејминг индустрији и овој компанији. Подаци показују да само 22% жена ради у гејминг индустрији од чега само њих 5% учествује у области програмирања. „Врата ИТ индустрије су отворена за женску перспективу и креативност. Жене требају да покажу више самопуздања и раде на томе да се укључе у ИТ индустрију“ рекла је Јасмина.

О иницијативи за подстицање укључивања жена у област програмирања говориле су три програмерке из глобалног покрета Раилс гирлс Нови Сад. Врло често њихово радно окружење јесте мушко и женски глас ретко када може да се чује. „То нас је подстакло да се укључимо у овај глобални покрет и направимо бесплатне радионице намењене девојкама на којима би оне училе основе програмирања у програмском језику руби и тако се укључиле у ИТ свет.“

Шта је то што жене спречава да се укључе, шта их обесхрабрује и не дозовољава да закораче у свет ИТ? Одговор на ово питање дала је психолошкиња из ТИМ Центра Милица Новков. „Тајна је у ономе што ми психолози зовемо „безусловно самоприхватање“. Као и у било чему што радите, можете правити грешке и доживети неуспех али је важно да знате прихватите себе онаквим какви јесте и уложите у своје знање“ рекла је Милица Новков.

Завршну реч конференције дала је Снежана Игњатић, жена која води ИТ сектор Ерсте банке у Србији, а која је на духовит начин публици представила како је то бити жена у „мушком“ ИТ свету. „У свом професионалном раду врло често сам окружена мушкарцима и дешавало ми се да на мене гледају са неповерењем, али врло брзо могла сам да покажем да могу да им парирам без икаквог проблема.“ рекла је Снежана.

Жена у ИТ-у нема довољно  и зато је важно радити на њиховој мотивацији, охрабривању и пружању басплатних прилика за усавршавање закључак је ове конференције. Један од корака у том правцу јесу радионице из области ИТ-а које ће се реализовати као саставни део ове конференције 23,24. и 25. новембра у Hub&Coworking prostoru „Apolo“ на 3. спрату Аполо центра.

 

Радионице су бесплатне а пријава и више информација могуће је пронаћи путем следећег линка goo.gl/BWm3JP

 

Конференцију је подржала Ерсте банка а реализована је у сарадњи са партнерима:

PRpepper, Eipix Entertainment, Rails Girls Novi Sad, TIM Centar, Upwork, NS ITGirls, Homepage,  Hub & Coworking „Apolo“  и  Културним центром Новог Сада.

 
Konferencija Women in IT2-page-001

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања