Концерт Зорана Крајишника у Свечаној сали Градске куће 12. маја у 20 часова

10/05/2016

plakat 2-page-001

П Р О Г Р А М

J.Dowland: Избор ренесансних комада

J.S.Bach: Соната бр. 2 за виолину соло

                – Grave

                – Fuga

                – Andante

                – Allegro

              J.K.Mertz: Елегија

              A.Piazzolla: Invierno porteno

              A.Ramirez: Alfonsina y el mar

          Q.Sinesi: Cielo abierto

Са само 16 година Зоран Крајишник (Сарајево,1968), гитариста, снимио је своју прву самосталну LP плочу за сарајевски Дискотон. Прве подуке из гитаре добио је у Сарајеву. Дипломирао је и завршио магистарске студије на Факултету музичке уметности у Београду (класа проф. В. Огризовић). Похађао је мајсторске курсеве код чувених педагога и уметника као што су su R. Aussel, C. Cotziolis, D. Russell, L. Zea i M. de Santi.   Од 1996-1998. године био је студент престижне Солист-класе проф.  Triera на Royal Danish Music Conservatory у Копенхагену (Данска).
Добитник је награда на бројним такмичењима и фестивалима: Интернационално гитарско такмичење Волос (Грчка, 1981, 1986, 1988), Реканати (Италија, 1982, 1983, 1984), специјалне награде за најуспешнијег учесника Међународног такмичења у Ливорну (Италија, 1984), затим друге награде на такмичењу М. Giuliani у Барију (Италија, 1990), и друге награде (прва није додељена) на такмичењу Ф. Сор у Риму (Италија,1995).
Наступао је као солиста, или са симфонијским оркестрима широм земље и света (Русија, Чешка, Немачка, Француска, Данска, Енглеска, САД, Румунија, Маџарска, БиХ, Македонија, Црна Гора, Хрватска, Словенија, Италија, Луксембург). Велики број солистичких и концерата у камерним формацијама одржао је на чувеним фестивалима као што су Гитар Арт  Фестивал у Београду (2006, 2009,2015), КоторАрт (Црна Гора), НОМУС, Сарајевска зима итд.
Снимио је CD у продукцији Swiss Records Company, CD Alba del Dia са флаутисткињом Лауром Леваи Аксин, солистички CD Хоризонти и CD  Ben ritmato e deciso  са кларинетистом Александром Тасићем, са којим свира у дуу од 2007. године..
Зоран Крајишник је редовни професор на Академији уметности у Новом Саду и Бања Луци. Покретач је GuitarFesta-a  у Бања Луци. Један је од оснивача Асоцијације гитариста Србије.
Од 2012. до 2015. године је вршио дужност декана Академије уметности Универзитета у Новом Саду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања