Концерт виолинисте Николе Алексића и пијанисткиње Хилде Шван

15/05/2017

У оквиру циклуса „Павиљон музике“ у среду 17. маја у Свечаној сали Градске куће са почетком у 20 сати биће одржан концерт виолинисте Николе Алексића и пијанисткиње Хилде Шван. На програму ће се наћи композиције пољских композитора Јохана Свендсена и Карола Шимановског,  немачког композитора Јоханеса Брамса и италијанског Никола Паганиниа.

П Р О Г Р А М

Ј.Брамс: Соната за клавир и виолину бр. 2 у A-duru, op. 100

Allegro amabile

Andante tranquillo

Allegretto grazioso (quasi Andante)

Ј.Свендсен : Романса за виолину и клавир, op. 26

К.Шимановски : Извор Аретузе, за виолину и клави, op. 30 br. 1

Н. Паганини : Allegro di concerto u D-duru, за виолину клавир

НИКОЛА АЛЕКСИЋ рођен је у Београду. Виолину учи од своје шесте године (класе М. Ристић и А. Лебедински). Са четрнаест година постао је редован студент Факултета музичке уметности у Београду, у класи проф. Дејана Михаиловића, где је дипломирао и стекао звање магистра. Потом се усавршавао код проф. Игора Озима у Келну.

Током школовања, био је добитник више награда на републичким и савезним такмичењима. Такође, добитник је друге награде на међународном музичком конкурсу у италијанском граду Стрези 1993. године. Био је проглашен за најбољег студента виолине на ФМУ у току 1994/95. и 1995/96. године. У току студија, добио је награду за најуспешнијег младог уметника „Златни анђеоˮ. Добитник је и Октобарске награде града Београда за стваралаштво младих 1994. године. Касније су му додељена још два признања: Награда Радио Београда „Музичар годинеˮ 2004, као и награда „Станојло Рајичићˮ за најуспешнији реситал одржан у САНУ у сезони 2014/2015. године.

Још од студија, Никола Алексић се бави интензивном концертантном делатношћу. На његовом репертоару заступљена су најрепрезентативнија дела виолинске литературе.

Одржао је велики број реситала у Београду и градовима Србије, а наступао је и у Немачкој, Француској, Словенији, Босни и Херцеговини, Швајцарској и САД-у. Два пута је, као солиста, наступио на фестивалу БЕМУС. Наступао је као солиста са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, Уметничким ансамблом Војске Србије, Нишким симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром ФМУ, Симфонијским оркестром АУНС, Бањалучком филхармонијом, Филхармонијом младих. Такође је наступио са камерним оркестрима „Гудачи Светог Ђорђаˮ, „Мајстори гудачиˮ и „Camerata academicaˮ. У току једне вечери је, као солиста, извео са Београдском филхармонијом „три Бˮ концерта (Бах, Бетовен, Брамс). Паралелно са солистичким наступима, Никола Алексић редовно концертира и у оквиру клавирског триа и квартета „Weisburgˮ, где наступа са колегама са ФМУ и АУНС. Никола Алексић често гостује на програмима Радио Београда, за који је остварио и трајне снимке. Такође је снимао и за Телевизију Београд и Телевизију Нови Сад.

Две године је радио као предавач виолине на Вишој музичкој школи у Нишу, а од 1998. године је запослен на Академији уметности Нови Сад, где је тренутно у звању ванредног професора. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

ХИЛДА ШВАН рођена је у Зрењанину где је завршила нижу и средњу музичку школу „Јосиф Маринковићˮ. Од 1996. године била је и полазник „Нулте групеˮ за специјалне таленте при Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Кемала Гекића. Са шеснаест година уписује се на исту академију, где основне и мастер студије завршава у класи проф. Владимира Огаркова. У току даљег усавршавања, у класи проф. Јокутхон Михаиловић на Факултету музичке уметности у Београду, завршила је специјалистичке студије, а 2015. године и докторске студије.

Освојила је многобројне награде на домаћим и иностраним такмичењима: 1995. била је лауреат на Фестивалу музичких школа Србије у Суботици, 1996. године победила је на Такмичењу младих пијаниста Југославије у Нишу, 1997. године освојила прву награду на Републичком (Београд) и прву специјалну на Савезном такмичењу (Котор), као и прву специјалну награду на Републичком такмичењу у Београду 1999. године; на међународним такмичењима у Паризу (2000), Београду („Петар Коњовићˮ 2000), Стрези (1996) и на такмичењу „Јамахаˮ фондације (2002) освојила је друге награде. Добитница је признања Извршног већа АП Војводине за најуспешнијег појединца у области музике у 1997, 1999. и 2000. години. Са виолинистом Николом Алексићем постаје добитница награде „Станојло Рајичићˮ коју додељује Српска академија наука и уметности за најуспешнији концерт у сезони (2014/2015).

Усавршавала се у земљи и иностранству код еминентних професора као што су: Мирослава Лили Петровић, Кемал Гекић, Светлана Богино, Константин Богино, Еуген Инђић, Една Голандски, Јене Јандо, Петер Топерцер, Норма Фишер и други. Имала је солистичке наступе у свим најзначајнијим салама у Србији, као и у Паризу, Бечу, Бадену, Дебрецину, Сегедину, Риму, Лондону, Норичу, Гозауу, Москви, Солт Лејк Ситију. У Новом Саду наступила је као солисткиња са симфонијским оркестром АУНС у Синагоги (на концерту који је снимила Радио-телевизија Војводине) и са виолинисткињом Марином Јашвили у Градској кући у Новом Саду 2007. године. Такође, као солисткиња, наступила је са Јеврејским камерним оркестром у Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду 2014. године.

На Академији уметности у Новом Саду ангажована је као самостални стручни сарадник – корепетитор.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања