Концерт удружења гуслара „Свети Никола“ поводом 100 година од сарајевског атентата

18/06/2014

 

Поводом 100 година од сарајевског атентата, удружење гуслара „Свети Никола“ из Новог Сада одржало је концерт у пуној Великој сали новосадског Културног центра. Овај концерт био је хуманитарног карактера, па су суграђани по приступачној цени могли да купе сабрана дела у којима су написане гусларске песме или компакт диск са музиком гуслара „Свети Никола“. Посетиоцима су се обратили директор Културног центра Новог Сада, др Андреј Фајгељ, историчар др Душан Корњача и академик професор Љубомир Зуковић.

Директор КЦНС, др Андреј Фајгељ захвалио се гусларском удружењу и рекао да су гусле инструмент који и дан данас пева о слободи и о борби за слободу.

– Мржња коју други народи имају према нама неће их никуд одвести, али исто тако ни ми са нашом мржњом нећемо далеко стићи. Гусле славе српско јунаштво, јунака, човека који чезне за слободом и који је спреман да се за њу бори. Док ми певамо о слободи, нико нам је неће узети и нећемо заборавити идеју о њој. Врло је важно да имамо песму о слободи, да ту песму слушамо и да нашу децу учимо колико је лепа и битна, али и то да за њу треба да се боре. Уколико разговор о слободи, нас више неће бити. – закључио је Фајгељ.

Душан Корњача захвалио се удружењу гуслара „Свети Никола“, које дели сећање на време које се са историјског гледишта дубоко  одразило на српски национални корпус. Он је својом беседом описао ситуацију у којој се нашао Гаврило Принцип и наша земља, рекавши да је добро што се и после 100 година сећамо тог бурног и јуначког времена.

   

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања