Koncert Sensartika kvarteta, u četvrtak, 11.februar, u 20 časova u klubu “Tribina mladih”

30/01/2016
Ciklus PAVILJON MUZIKE
Četvrtak,11.februar 2016., 20 sati Tribina mladih
K O N C E R T
SENSARTIKA KVARTET
SONJA KALAJIĆ, violina
DUŠANKA ABRAMOVIĆ, flauta
NEBOJŠA JANKOVIĆ, violončelo
MIODRAG JANKOVIĆ, gitara

 

P r o g r a m
OD BAHA DO BUGI VUGIA
Bah, Vivaldi, Bokerini, Mocart, Monti, Sati, Bize, Hristić, …
Dobro došli, ulaz je slobodan !

 

Kvartet Sensartika formiran je 2012. godine u Beogradu, sastavljen od tri nekadašnja člana seksteta Quintecho (2004.-2009.) koji je bio poznat srpskoj javnosti po originalnim i virtuoznim izvođenjima tango muzike. Dušanka Abramović flautiskinja, Sonja Kalajić violiniskinja i Nebojša Janković violončelista, čine osnovnu postavku ovog sastava koji nastupa kao kvartet sa dodatkom gitare u iskusnim rukama Miodraga Jankovića. Članovi grupe nastupaju kao multiinstrumentalisti tako da se pored navedenih instrumenata mogu čuti pikolo flauta, frula, prava stolarska testera, tamburin, kastanjete, mandolina, glokenšpil, trijangl, bubanj i marakas.

Do sada, kvartet je održao preko 90 koncerata širom Srbije i Mađarske, izdao dva albuma u ediciji Centra za muziku Kolarčeve zadužbine („Kako se sluša koncert – Istorija od Srednjeg veka do bugi vugija“ 2013. i „Kako se sluša koncert – Bal romantičnog sveta“ 2015.), i snimke u okviru CD kompilacije lista „Muzika klasika“ (Beograd, 2014.) Sensartika kvartet zauzima i dominantno mesto na albumu „Saw Friendly“ (Metropolis Rekords 2015.) koji pretstavlja prvi CD sa stolarskom testerom kao solističkim instrumentom na Balkanu. Snimili su 6 spotova za Radio-Televiziju Srbije 3, (Bivši RTS Digital) u okviru obrazovnog serijala za mlade i spot za numeru „Tamo daleko“ u produkciji Istorijskog muzeja Srbije i produkcijske kuće „Unikorn“.

Repertoar SENSARTIKE trenutno čine dva programa: Istorija plesova od srednjeg veka do bugi-vugija i Srpska fantazija – splet umetničkih, starogradskih i izvornih narodnih kompozicija Srbije. Trenutno grade i treći program pod nazivom „Mediteraneo“ koji okuplja klasične majstore i izvornu muziku evropskog Mediterana sa novim izletima u eksperimentalnu formu izražavanja. Konstantni rad na proširenju programa i mogućnost aranžiranja kompozicija po potrebama naručilaca čine ovaj sastav prikladnim za mnoge privatne i javne svečanosti.

Dušanka Abramović, flautiskinja (od maja 2014. u kvartetu Sensartika) je rođena 1981. u Pančevu, gde je završila nižu MŠ „Jovan Bandur“ u klasi mr Miomira Simonovića. Svoje srednje obrazovanje, u klasi istog profesora, nastavlja u SMŠ „Josip Slavenski“ u Beogradu. Osnovne i magistarske studije zavrsava u klasi mr Sanje Stijačić, red. Prof. na MA u Istočnom Sarajevu (BiH). Usavršavala se na polju muzičkog biznisa na koledžu za savremenu muziku „Musicians Institute“ u Los Angeles-u, SAD.
Usavršavala je svoje znanje na mnogobrojnim majstorskim kursevima eminentnih flautista današnjice, među kojima se ističu: Tahir Kulenović, Irena Grafenauer, Mišel Debost, Janoš Balint i Tadeo Koeljo.

U toku svog školovanja postizala je brojne zapažene rezultate i nagrade na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima, festivalima nižih škola, festivalima kamerne muzike i smotrama mladih talenata, kao solista i član različitih kamernih sastava. Na „Balkanskom festivalu mladih“ u Solunu (Grčka, 2000. god.) bila je jedan od predstavnika BiH. Dve godine za redom je dobitnik nagrade “Vojin Komadina” – nagrade koja se dodeljuje najuspešnijem studentu. Dušanka je jedan je od osnivača kvarteta Sensartika (2012.  u Beogradu) u kome pored flaute svira i pikolo flautu, frulu, glokenšpil i druge manje udaraljke. Sa istim kvartetom nastupa širom Srbije, aktivno učestvuje u  formiranju originalnih aranžmana i 2012. godine snima CD “Kako se sluša koncert” u izdanju Centra za muziku Kolarčeve Zadužbine.

Sonja Kalajić, violiniskinja, rođena je 1977. godine u Beogradu, gde je pohađala muzičke škole “Vatroslav Lisinski”, u klasi prof. Srboljuba Savića, i “Dr Vojislav Vučković” kod prof. Angeline Lebedinski. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Mihailovića. Njeno delotvorstvo se ispoljava u nizu muzičkih domena, od solističkog, kamernog izvodjaštva i pedagogije do komponovanja i aranžiranja.
Kao solista, srpskoj publici donela je niz premijernih izvođenja – kompozicije Sibeliusa, Piacole, Respigija i Eneska – u okviru koncertnih programa Beogradskog Kulturnog centra, Etnografskog muzeja, SANU, Doma kulture Studentski grad i Kolarčevog narodnog univerziteta. Sa pianiskinjom Vanjuškom Martinović učestvovala je na Grčkom letnjem festivalu Symi festival 2002.

Kao vrlo aktivni multiinstrumentalni svirač i kompozitor Sonja postaje zanimljiva različitim pozorišnim rediteljima koji je aktiviraju za svoje predstave. Tako, ona nastupa kao glumica-izvodjač u okviru predstave “Rodoljupci” Sonje Vukićević (SNP Novi Sad 2011-2012) u predstavi “Bebin svet” Ivane Koraksić (Cirkusfera, Beograd 2012.)i kao kompozitorka i izvodjačica u predstavi “Analogije” Boška Mandića (SNP Novi Sad 2011.) Snima muziku kompozitorke Irine Dečermić za predstavu “Žica” Gorana Šušljika (JDP Beograd, 2012.) muziku Zvonimira Đukića za najnoviji album grupe Van Gog “Neumeren u svemu” 2013. i CD “Zvuk ptica” kompozitorke Jasne Jovićević, januara 2014.
Od januara 2013. ima svoju stalnu muzičku rubriku „Zvukovanje“ u okviru emisije „Sve boje života“ jednom mesečno na RTS 2.
U pogledu pedagoškog rada, Sonja od 2001. je radila kao asistent a potom (od 2007.) kao viši asistent violine i metodike nastave profesora Dejana Mihailovića i profesorke Irine Jašvili na Muzičkoj akademiji u Srpskom Sarajevu (Republika B i H). Od 2010. do 2012 je radila kao profesor violine u Muzičkoj školi “Stanković” u Beogradu.

Nebojša Janković, violončelista – diplomirao na FMU u Beogradu 2001. u klasi profesorke Sandre Belić. Tokom studiranja, bio je u klasi profesora Ištvana Varge, zatim u klasi profesorke Francois Jakovčić. Usavršavao se na majstorskim kursevima eminentnih profesora: Stanislava Apolina, Alexeja Seleznjova, Leonida Gorohova, Stephana Popova, David Starkweather.
Bio je član kamernog orkestra “Dušan Skovran”, Beogradske Filharmonije, kamernog orkestra “Ljubica Marić”, simfonijskog orkestra “Le Temps des Gitanes” Emira Kusturice, “Orkestra za svadbe i sahrane” Gorana Bregovića. Član je kamernog orkestra “Žebeljan” i kamernog orkestra “Metamorphosis”. Kao član navedenih orkestara, nastupao je sa svetski poznatim dirigentima i solistima: Zubin Mehta, Sir Nevile Mariner, Muhai Tang, Uros Lajovic, Tomas Sanderling, David Strange, Shlomo Mintz, Sreten Krstić, Stefan Milenković, Ištvan Varga, Rita Kinka, Vanessa Mae, Nigel Kennedy,… Nastupao je na festivalima u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Maroku, Grčkoj, Poljskoj i Austriji.

Od 2000. godine do 2013. radio je kao profesor u SMŠ “Vatroslav Lisinski”, u Beogradu a trenutno je professor violončela u SMŠ “Josip Slavenski” u Beogradu. 2012. i 2013. Održava predavanja na temu metodike nastave violončela u muzičkim školama u Beogradu kao i seminare za učenike među kojima su: Seminar 2005. u Bečeju, 2006. u Banji Vrujci i 2009. na Divčibarama. Od osnivanja takmičenja “Mladi virtuoz” u Srbiji Nebojša je redovni član petočlane komisije. Nebojšini učenici su pobednici na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima i uspešno su nastupali na završnim koncertima takmičenja.

Miodrag Janković, gitarista – rođen je u Beogradu 1968.godine. Po zanimanju je diplomirani inžinjer proizvodnog menadžmenta, a muzikom se intenzivno bavi od 1988. godine menjajući različite muzičke pravce i bendove u kojima je izražavao sebe kao gitaristu ali i kompletnog umetnika. Među njima se ističu: Prozori, KDT i Čarli Čaplin. Nastupao je širom Srbije, a u Beogradu na najznačajnim mestima za popularnu i zabavnu muziku kao što je klub Plato, Studentski kulturni centar, Dunav fest, Tašmajdan, Dadov. Pored uobičajenih, održao je i veći broj humanitarnih koncerata. Od svega, najviše je bio posvećen radu na autorskoj muzici, svojim tekstovima i aranžmanima.
Autor je muzike za predstavu „Centrifugalni igrač“ koja se izvodila na maloj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Poslednjih godina istražuje džez muziku i radi na projektu benda “Preduzeće za muzičku reciklažu” pripremajući materijal za snimanje CD-a. Kroz taj prijekat bavi se problematikom Balkana i svetske krize umetnosti. Autor je i kantautor gotovo svih numera koje izvodi ovaj sastav. Član je SensArtika kvarteta od samog osnivanja, sa kojim nastupa širom Srbije. Kroz umetničko izvođački rad razvija svoju naklonost prema klasičnoj muzici i radi na proširenju svog izvođačkog angažmana svirajući pored gitare i neke druge instrumente kao što su triangl, marakas i đembe i aktivno učestvujući u oblikovanju aranžmana i transkripcija za kvartet.
Miodrag je imao veliki broj nastupa i intervjua u okviru različitih radijskih i televizijskih emisija.

 

Komentari

Ivana Ivana

Prijava za obaveštavanje o programima Kulturnog centra Novog Sada

replies

kcns kcns

Poštovani,

uvrstili smo Vaš mejl u našu mejlin listu!

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja