Концерт Сенсартика квартета, у четвртак, 11.фебруар, у 20 часова у клубу „Трибина младих“

30/01/2016
Циклус ПАВИЉОН МУЗИКЕ
Четвртак,11.фебруар 2016., 20 сати Трибина младих
К О Н Ц Е Р Т
СЕНСАРТИКА КВАРТЕТ
СОЊА КАЛАЈИЋ, виолина
ДУШАНКА АБРАМОВИЋ, флаута
НЕБОЈША ЈАНКОВИЋ, виолончело
МИОДРАГ ЈАНКОВИЋ, гитара

 

П р о г р а м
ОД БАХА ДО БУГИ ВУГИА
Бах, Вивалди, Бокерини, Моцарт, Монти, Сати, Бизе, Христић, …
Добро дошли, улаз је слободан !

 

Квартет Сенсартика формиран је 2012. године у Београду, састављен од три некадашња члана секстета Quintecho (2004.-2009.) који је био познат српској јавности по оригиналним и виртуозним извођењима танго музике. Душанка Абрамовић флаутискиња, Соња Калајић виолинискиња и Небојша Јанковић виолончелиста, чине основну поставку овог састава који наступа као квартет са додатком гитаре у искусним рукама Миодрага Јанковића. Чланови групе наступају као мултиинструменталисти тако да се поред наведених инструмената могу чути пиколо флаута, фрула, права столарска тестера, тамбурин, кастањете, мандолина, глокеншпил, тријангл, бубањ и маракас.

До сада, квартет је одржао преко 90 концерата широм Србије и Мађарске, издао два албума у едицији Центра за музику Коларчеве задужбине („Како се слуша концерт – Историја од Средњег века до буги вугија“ 2013. и „Како се слуша концерт – Бал романтичног света“ 2015.), и снимке у оквиру ЦД компилације листа „Музика класика“ (Београд, 2014.) Сенсартика квартет заузима и доминантно место на албуму „Saw Friendly“ (Метрополис Рекордс 2015.) који претставља први ЦД са столарском тестером као солистичким инструментом на Балкану. Снимили су 6 спотова за Радио-Телевизију Србије 3, (Бивши РТС Дигитал) у оквиру образовног серијала за младе и спот за нумеру „Тамо далеко“ у продукцији Историјског музеја Србије и продукцијске куће „Уникорн“.

Репертоар СЕНСАРТИКЕ тренутно чине два програма: Историја плесова од средњег века до буги-вугија и Српска фантазија – сплет уметничких, староградских и изворних народних композиција Србије. Тренутно граде и трећи програм под називом „Медитеранео“ који окупља класичне мајсторе и изворну музику европског Медитерана са новим излетима у експерименталну форму изражавања. Константни рад на проширењу програма и могућност аранжирања композиција по потребама наручилаца чине овај састав прикладним за многе приватне и јавне свечаности.

Душанка Абрамовић, флаутискиња (од маја 2014. у квартету Сенсартика) је рођена 1981. у Панчеву, где је завршила нижу МШ „Јован Бандур“ у класи мр Миомира Симоновића. Своје средње образовање, у класи истог професора, наставља у СМШ „Јосип Славенски“ у Београду. Основне и магистарске студије заврсава у класи мр Сање Стијачић, ред. Проф. на МА у Источном Сарајеву (БиХ). Усавршавала се на пољу музичког бизниса на колеџу за савремену музику „Musicians Institute“ у Лос Ангелес-у, САД.
Усавршавала је своје знање на многобројним мајсторским курсевима еминентних флаутиста данашњице, међу којима се истичу: Тахир Куленовић, Ирена Графенауер, Мишел Дебост, Јанош Балинт и Тадео Коељо.

У току свог школовања постизала је бројне запажене резултате и награде на републичким, савезним и међународним такмичењима, фестивалима нижих школа, фестивалима камерне музике и смотрама младих талената, као солиста и члан различитих камерних састава. На „Балканском фестивалу младих“ у Солуну (Грчка, 2000. год.) била је један од представника БиХ. Две године за редом је добитник награде “Војин Комадина” – награде која се додељује најуспешнијем студенту. Душанка је један је од оснивача квартета Сенсартика (2012.  у Београду) у коме поред флауте свира и пиколо флауту, фрулу, глокеншпил и друге мање удараљке. Са истим квартетом наступа широм Србије, активно учествује у  формирању оригиналних аранжмана и 2012. године снима ЦД „Како се слуша концерт“ у издању Центра за музику Коларчеве Задужбине.

Соња Калајић, виолинискиња, рођена је 1977. године у Београду, где је похађала музичке школе „Ватрослав Лисински“, у класи проф. Србољуба Савића, и „Др Војислав Вучковић“ код проф. Ангелине Лебедински. Дипломирала је и магистрирала на Факултету музичких уметности у Београду у класи проф. Дејана Михаиловића. Њено делотворство се испољава у низу музичких домена, од солистичког, камерног изводјаштва и педагогије до компоновања и аранжирања.
Као солиста, српској публици донела је низ премијерних извођења – композиције Сибелиуса, Пиацоле, Респигија и Енеска – у оквиру концертних програма Београдског Културног центра, Етнографског музеја, САНУ, Дома културе Студентски град и Коларчевог народног универзитета. Са пианискињом Вањушком Мартиновић учествовала је на Грчком летњем фестивалу Сyми фестивал 2002.

Као врло активни мултиинструментални свирач и композитор Соња постаје занимљива различитим позоришним редитељима који је активирају за своје представе. Тако, она наступа као глумица-изводјач у оквиру представе “Родољупци” Соње Вукићевић (СНП Нови Сад 2011-2012) у представи “Бебин свет” Иване Кораксић (Циркусфера, Београд 2012.)и као композиторка и изводјачица у представи “Аналогије” Бошка Мандића (СНП Нови Сад 2011.) Снима музику композиторке Ирине Дечермић за представу “Жица” Горана Шушљика (ЈДП Београд, 2012.) музику Звонимира Ђукића за најновији албум групе Ван Гог „Неумерен у свему“ 2013. и ЦД „Звук птица“ композиторке Јасне Јовићевић, јануара 2014.
Од јануара 2013. има своју сталну музичку рубрику „Звуковање“ у оквиру емисије „Све боје живота“ једном месечно на РТС 2.
У погледу педагошког рада, Соња од 2001. је радила као асистент а потом (од 2007.) као виши асистент виолине и методике наставе професора Дејана Михаиловића и професорке Ирине Јашвили на Музичкој академији у Српском Сарајеву (Република Б и Х). Од 2010. до 2012 је радила као професор виолине у Музичкој школи “Станковић” у Београду.

Небојша Јанковић, виолончелиста – дипломирао на ФМУ у Београду 2001. у класи професорке Сандре Белић. Током студирања, био је у класи професора Иштвана Варге, затим у класи професорке Францоис Јаковчић. Усавршавао се на мајсторским курсевима еминентних професора: Станислава Аполина, Алеxеја Селезњова, Леонида Горохова, Степхана Попова, Давид Старкwеатхер.
Био је члан камерног оркестра „Душан Сковран“, Београдске Филхармоније, камерног оркестра „Љубица Марић“, симфонијског оркестра „Ле Темпс дес Гитанес“ Емира Кустурице, “Оркестра за свадбе и сахране” Горана Бреговића. Члан је камерног оркестра „Жебељан“ и камерног оркестра „Метаморпхосис“. Као члан наведених оркестара, наступао је са светски познатим диригентима и солистима: Зубин Мехта, Сир Невиле Маринер, Мухаи Танг, Урос Лајовиц, Томас Сандерлинг, Давид Странге, Схломо Минтз, Сретен Крстић, Стефан Миленковић, Иштван Варга, Рита Кинка, Ванесса Мае, Нигел Кеннедy,… Наступао је на фестивалима у Србији, Македонији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској, Словенији, Швајцарској, Мађарској, Француској, Немачкој, Холандији, Мароку, Грчкој, Пољској и Аустрији.

Од 2000. године до 2013. радио је као професор у СМШ „Ватрослав Лисински“, у Београду а тренутно је профессор виолончела у СМШ “Јосип Славенски” у Београду. 2012. и 2013. Одржава предавања на тему методике наставе виолончела у музичким школама у Београду као и семинаре за ученике међу којима су: Семинар 2005. у Бечеју, 2006. у Бањи Врујци и 2009. на Дивчибарама. Од оснивања такмичења “Млади виртуоз” у Србији Небојша је редовни члан петочлане комисије. Небојшини ученици су победници на многим домаћим и међународним такмичењима и успешно су наступали на завршним концертима такмичења.

Миодраг Јанковић, гитариста – рођен је у Београду 1968.године. По занимању је дипломирани инжињер производног менаџмента, а музиком се интензивно бави од 1988. године мењајући различите музичке правце и бендове у којима је изражавао себе као гитаристу али и комплетног уметника. Међу њима се истичу: Прозори, КДТ и Чарли Чаплин. Наступао је широм Србије, а у Београду на најзначајним местима за популарну и забавну музику као што је клуб Плато, Студентски културни центар, Дунав фест, Ташмајдан, Дадов. Поред уобичајених, одржао је и већи број хуманитарних концерата. Од свега, највише је био посвећен раду на ауторској музици, својим текстовима и аранжманима.
Аутор је музике за представу „Центрифугални играч“ која се изводила на малој сцени Народног позоришта у Београду.
Последњих година истражује џез музику и ради на пројекту бенда „Предузеће за музичку рециклажу“ припремајући материјал за снимање ЦД-а. Кроз тај пријекат бави се проблематиком Балкана и светске кризе уметности. Аутор је и кантаутор готово свих нумера које изводи овај састав. Члан је СенсАртика квартета од самог оснивања, са којим наступа широм Србије. Кроз уметничко извођачки рад развија своју наклоност према класичној музици и ради на проширењу свог извођачког ангажмана свирајући поред гитаре и неке друге инструменте као што су триангл, маракас и ђембе и активно учествујући у обликовању аранжмана и транскрипција за квартет.
Миодраг је имао велики број наступа и интервјуа у оквиру различитих радијских и телевизијских емисија.

 

Коментари

Ivana Ivana

Пријава за обавештавање о програмима Културног центра Новог Сада

replies

kcns kcns

Поштовани,

уврстили смо Ваш мејл у нашу мејлин листу!

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања