Концерт класичне Индијске инструменталне музике

26/08/2015

 

indija

Pandit Sadanand Naimpalli је један од истакнутих извођача на табли у Индији. По образовању је металуршки инжењер али је музичар по опредељењу.

Саданандјија је у уметност извођења на табли увео легендарни гуру и маестро на табли/ pakhawaju, Pandit Taranathji, iz Farrukkhabad Gharana. После учења „Taalim” школе која је трајала шест година, добио је председничку награду на такмичењу националних индијских радио станица 1963. године All India Radio competitions. Такође је оцењен као најуспешнији млади извођач на табли на Омладинском фестивалу универзитета (Inter-University Youth Festival) и позван је да се прикључи Студентској делегацији у Европи и на Средњем истоку. Саданандји је завршио школовање са највишим оценама из Металургије на Универзитету у Пунеу.

Данас је Саданандји врхунски извођач на табли за националне мреже Akashwani i Doordarshan, а учествовао је као истакнути извођач у неколико националних емисија и фестивала класичне индијске музике (Sangeet Sammelans), као и на разним музичким сусретима и фестивалима како у Индији тако и у иностранству.  Осим тога што је првокласни солиста, Саданандји је пратио већину врхунских вокалних и инструменталних извођача у својој земљи – списак уметника који изгледа као „Ко је ко у музици”.

Вокални извођачи Флаутисти Гудачки инструменти Жичани инструменти
       
Ustad Amir Khan Pt.Devendra Murdeshwar Pt.Shreedhar Parsekar – Violin Ustad Abdul Halim Jaffar Khan – Sitar
Pt.Kumar Gandharva Pt.Vijay Raghav Rao Pt.V G Jog- Violin Pt.Debu Chaudhari  – Sitar
Pt.Jasraj Pt.Raghunath Seth Pt.D K Datar- Violin Vidushi Zarine Sharma – Sarod
Vidushi Smt Sushila Rani Patel Pt.Ronu Majumdar Vidushi N Rajam- Violin Ustad Shamim Ahmed – Sitar
Vidushi Smt Lakshmi Shankar Pt.Nityanand Haldipur Vidwan T N                        Krishnan- Violin Pt.Kartik Kumar – Sitar
Vidushi Smt Shobha Gurtu   Pt.Ram Narain – Sarangi Ustad Shahid Parvez Khan  – Sitar
Ustad Ghulam Mustafa Khan   Ustad Sultan Khan- Sarangi Pt.Vishwa Mohan Bhat – Mohan Veena
Pt.Rajan Sajan Mishra     Pt.Bhajan Sopori – Santoor
Gokulutsavji Maharaj     Pt.Budhaditya Mukherjee   – Sitar
      Pt.Satish Vyas – Santoor

Pt. BrijBhushan Kabra –

Slide Guitar

 

Данас је Саданандји тражен и због својих образовних радионица за таблу које нагоне на размишљање, као и због дубоких и монументалних соло изведби различитих Таала на табли. Саданандји је, као и његов гуру, изградио своју способност стварања нових композиција и Таала, које спретно представља на својим соло рециталима. Био је учесник и дириговао концертима „Taal Vadya Kacheri”, у којима су учествовали и водећи перкусионисти карнатске и индијске традиције и западни бубњари.

Aктиван и као педагог, будући да је подучавао стотине ученика који су желели да постану извођачи на табли, од којих многи данас успешно изводе музику и уче млађе генерације. Осећа да је то најбољи начин да врати дуг захвалности свом гуруу и уметности која је њему пружила толико задовољства и признања. Написао је књигу под називом „Theory and Practice of Tabla”  (Теорија и пракса табле) за коју је уводну реч написао Ustad Zakir Hussain. Она је први пут објављена у новембру 2006. Прво издање ове књиге је продато у року од годину дана, те су издавачи, M/s Popular Prakashan, репринтовали књигу још шест пута од тада.

Kњига под називом „Tabla for Advanced Students” издата је 21.фебруара 2009. године, пред елитном публиком коју су чинили признати музичари као што су Ustad Abdul Halim Jaffer Khan, Pt. Bapu Patwardhan, Pt. Arvind Mulgaonkar, и Pt.Anindo Chatterjee индустриалци као што су Shri. Ganesh Shanbag i Shri.Praveen Kadle, и друге истакнуте личности. Уводну реч за ову књигу написао је Pandit Shivkumar Sharma, истакнути извођач на сантоору и музичар парекселанс. На својим широким раменима лако носи титуле попут „Taal Martand,” „Layanand,” „Swar Sadhna Ratna”, које је добио од елитних музичких институција.

KONCERT KLASIČNE INDIJSKE MUZIKE, 6

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања