Концерт кларинетисте Васе Вучковића

31/05/2017

У оквиру циклуса „Озвучавања“ у четвртак 1. јуна у Свечаној сали Градске куће биће одржан концерт кларинетисте Васе Вучковића са почетком у 20 часова. На програму ће се наћи композиције Јасмине Митрушић, Петра Бергама и Меjера Kупфермана. Улаз је слободан!

ПРОГРАМ

Јасмина Митрушић:  Соната за соло кларинет   

„О љубави“

I   Љубавни троугао

II  Варијације на тему

III Одмор и буђење

IV Свађе

Петар Бергамо: Concerto abbreviato

Едисон Денисов:  Соната

    I  Lento, poco rubato

II Allegro giusto

Меjер Kупферман:  Moonflowers, Baby!  A  jazz essay for solo clarinet

I   Medium bounce; easy going

II  Slow blues tempo

III Fast and smooth

 

Активан као солиста, члан камерних ансамбала и симфонијских оркестара, кларинетиста ВАСА ВУЧКОВИЋ редовно наступа изводећи дела класичног репертоара, савремене и импровизационе музике. Дипломске и мастер студије је завршио у класи проф. Николе Срдића на Академији уметности у Новом Саду. Тренутно је студент докторских студија камерне музике на Факултету музичке уметности у Београду – класа проф. Дејана Суботића. Током школовања усавршавао се на мајсторским курсевима реномираних солиста и педагога: Michel Arrignon, François Benda, Wenzel Fuchs, Mate Bekavac, Tadej Kenig, Béla Kovács, Calogero Palermo, Paolo Beltramini, Seiki Shinohe, Masaharu Yamamoto, Dario Zingales и др.

Kао солиста, члан оркестра и разноврсних камерних састава наступао је на фестивалима „Белеф“, „А-фест“, „Фестивал Љубљана“, „KомпАрт“, „СОМУС“, „KоМА“, „European Clarinet Festival“, „Фронт Фестивал“, „НОМУС“, „Walter Bouekens Festival“, „Ruid al Sud“ „БУНТ Фестивал“, и у другим приликама у земљи и иностранству, укључујући Италију, Словенију, Босну и Херцеговину, Мађарску, Немачку, Велику Британију, Холандију и Белгију.

Kао солиста наступао је са ансамблом „Хор Kларинета“, камерним оркестром „Kамерата Панчево“, „Војвођанским симфонијским оркестром“ и „МАKРИС Симфонијским Оркестром“.  Сарађивао је са оркестром опере Српског народног позоришта, Београдском филхармонијом, “Љубљана Internacional Orchestra“, “Camerata Academica”, “Орфелин“.  

Добитник је више награда на републичким и међународним такмичењима од којих се издвајају Специјална награда – „Десето међународно такмичење камерних састава дувача“, Панчево (2011) и I награда интернационалног такмичења „Антон Еберст“, Нови Сад (2010).

Са пијанисткињом Наташом Пенезић основао је дуо „Vers la Flamme“ 2012. године. Дуо је до сада наступао у многим градовима Србије, Белгији, Босни и Херцеговини, са репертоаром који подразумева промоцију модерне и савремене музике као и премијерна извођења. У марту 2014. године дуо ”Vers la Flamme“ осваја I награду на међународном такмичењу младих музичара ”Citta di Treviso“ (Италија), у категорији за интерпретацију савремене музике. У мају исте године дуо осваја I награду на међународном такмичењу ”Luigi Zanucolli“ у Sogliano al Rubicone (Италија) – категорија за камерну музику. Дуо је снимио компакт-диск са делима Мејера Kупфермана (Meyer Kupferman), Јозефа Хоровица (Joseph Horovitz), Јонаса Форшела (Jonas Forssell ) и Јасмине Митрушић.

На првом такмичењу у извођењу савремене српске музике ReConstruction (април 2017) Васа је освојио прву награду у две категорије – соло наступ и камерна музика. Добитник је признања ревије „Музика Kласика“ – МЛАДИ ИЗВОЂАЧ ГОДИНЕ (2016).

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања