Концерт кларинетисте Славена Балаћа и пијанисткиње Мелите Бенчић

05/05/2017

Концерт новосадског кларинетисте Славена Балаћа, а уз клавирску пратњу проф. Мелите Бенчић, одржаће се у понедељак 8. маја са почетком 20 часова у Клубу „Трибина младихˮ Културног центра Новог Сада. Концерт симболизује Славенову захвалност наставницима и основној школи „Жарко Зрењанинˮ из Новог Сада који су препознали и подржали његов музички таленат.

Програм

А. Гргин: Капричо бр. 1.

Ј Кс. Лефевр: Соната бр. 7.

Ј. Ед. Бара: Комад у ге-молу

Г. Доницети: Студија за кларинет

С. Божић: На Младу Недељу

Ј. М. Молтер: Концерт за кларинет А-дур бр. 1.

Н. Остојић: Рођендански мињон за кларинет соло

 

Славен Балаћ , рођен 3. априла 2003. године у Новом Саду, Република Србија. Своје интересовање за музику показује већ у седмој години, и од тог момента свој таленат и интересовање за кларинет сматра својим позивом. Након те спознаје, родитељи одлучују да подреде своје уметничке амбиције сину, подржавајући га у остваривању стратегијских циљева и оперативних перформанси које дефинишу извођачку делатност и развојне фазе сопственог музичког израза. Како би се што више посветио кларинету, испуњавајући личне стандарде и амбицију за постизањем успеха у пољу уметности, успешно је спровео процес акцелерације у другом циклусу основног образовања и васпитања у ОШ „Жарко Зрењанинˮ у Новом Саду. Тренутно похађа четврти разред ОМШ „Марко Тајчевићˮ из Лазаревца, одељење у Београду, у класи мр Горана Стојановића. Вредним, свакодневним радом и упорним вежбањем, интерпретирајући дела великана кларинетске литературе, скреће пажњу шире друштвене заједнице (домаће и иностране) на свој самопрегоран рад у домену извођаштва на кларинету.

Своје прве успехе бележи на следећим такмичењима:

-Прва награда на IX Међународном такмичењу дувачких инструмената, Пожаревац, 2012. године

-Прва награда на „Concours International De clarinetteˮ Velizi Vilacoblay, Париз- Француска, 2013. године

-ЛАУРЕАТ-прва награда на Интернационалном такмичењу „Даворин Јенкоˮ, Београд, 2013. године

-Прва награда на X Међународном такмичењу дувача, Пожаревац, 2013. године

-Прва награда на International competitin of young musicians „Ohrid Pearlsˮ Охрид- Македонија 2013. године

-Сребрна плакета на 2. Међународном такмичењу младих пихалцев „EMONA 2013ˮ, Љубљана-Словенија,2013. године (награда за најбоље извођење обавезне композиције – седмодневни семинар у Подсреди-Словенија).

-Прва Голд награда на 9. „Femus”, Суботица, 2014. године

-ЛАУРЕАТ-прва награда на Меморијалу „Dušan Protić”, Београд, 2014. године

-Друга награда на „Czech Clarinet Art”, Horice V pod Krkonoši – Чешка Република, 2014. године

-Прва награда на „Svirel“, Штањел,-Словенија. 2014. године (награда-кларинет)

-Прва награда на 11. Такмичењу дрвених дувача, Пожаревац, 2014. године

-Прва награда на 12. Concours per Clarinetto „Cita da Carlino“, Kарлино-Италија, 2014. године

-Прва награда на 12. Такмичењу дрвених дувача, 2015. године

-Прва награда (100 бодова) на Међународном такмичењу „Млади виртуозˮ, Београд, 2015. године

-Прва награда на Републичком такмичењу ученика музичких и балетских школа Србије, Београд, (дисциплина камерни састав) 2016. године

-Прва награда на 13. Такмичењу дрвених дувача, Пожаревац, 2016. године

-Прва награда на 13. Такмичењу дрвених дувача, Пожаревац, (дисциплина камерни састав) 2016. године

-Прва награда (100 бодова) на 60. Републичком фестивалу музичких и балетских школа Србије, Зајечар, 2016. године

-Прва награда на Међународном такмичењу „Млади виртуозˮ , Београд, 2016. године

-Прва награда на 13. Мајским сусретима младих музичара, Лазаревац, 2016. године

-Прва награда на Првом такмичењу савремене српске музике, Београд, 2017. године

Носилац је 19 првих награда и два лауреата, 8 других и две треће награде у Србији, Француској, Италији, Македонији, Чешкој Републици и Словенији.

Kао једини учесник из Србије и најмлађи полазник, успешно је завршио семинар кларинета у Подсреди (Словенија) код проф. Андреја Зупана, који му је додељен као специјална награда за изузетно извођење обавезне композиције домаћег аутора на такмичењу „Емонаˮ у Љубљани 2013. године.

Похађао је семинар и Међународну радионицу за дувачке инструменте у Црној Гори код проф. Софије Молчанове (Немачка). На престижном Мc-Gill универзитету у Kанади похађао је мастерклас код проф. Алана Дегање (Монтреал, Kвебек), и проф. Дејвида Kракауeра (САД). Kао солиста наступао је испред гудачког оркестра МШ „Исидор Бајић” из Новог Сада и дувачког оркестра „Морахалом” (Мађарска), а као камерни музичар у концертној дворани Коларчеве задужбине и свечаној сали београдске филхармоније. Стални је члан и солиста Филхармоније младих „Борислав Пашћан” са којом је наступао у Дому културе Нови Бечеј, новосадској Синагоги, Народном позоришту и Руском дому у Београду под управом маестра Ђорђа Павловића. Имао је част да наступи у Палати Србија пред председником државе и Патријархом Иринејом. У намери да прошири сопствене потенцијале како би проактивно развио своју уметничку каријеру, придружио се великој заједници глобално оријентисаних младих људи делујући као члан и солиста Камерног састава и Народног оркестра Ансамбла „Вилаˮ из Новог Сада.

До сада је имао шест солистичих концерата у Новом Бечеју, Лазаревцу, Новом Саду, Горњем Милановцу, Зрењанину, Морахалому (Мађарска) и преко 130 јавних наступа у Србији, Словенији, Црној Гори, БиХ, Македонији, Француској, Чешкој Републици, Италији, Мађарској и Kанади.

Мелита Бенчић рођена је 1969 год. У Новом Саду на Академији уметности у Новом Саду-одсек клавир. Дипломирала је у класи редовног проф. Арбо Валдме. Завршила је на Факултету музичке уметности, на Катедри за камерну музику, у класи ред. Проф. Оливере Ђурђевић-Специјализацију за камерну музику. Радила је као керепетитор у М.Ш. ,,Исидор Бајић,, а од 1993. године на Академији уметности у Новом Саду на Катедри за дувачке интрументе. Од 1997. године запослена је као уметнички сарадник на Факултету музичке уметности у Београду-Катедра за дувачке инструменте. У звању самосталног уметничког сарадника ради од 2014. године. Радила је са свим дувачким инструментима. Захвалницу ФМУ добила је 2012. године за изузетне резултате у раду.Одржала је велики број солистичких концерата, концерата са камерним ансамблима. Као клавирски сарадник наступала је у земљи и иностранству (Француска, Бугарска, Мађарска, Црна Гора,..). На 27. Међународном такмичењу музичке омладине у Београду за инструменt кларинет, била је официјелни корепетитор. Као клавирски сарадник, пратила је ученике и студенте на републичким и Савезним такмичењима, као и на међунароним такмичењима ,,Д. Јенко,, и ,,П. Коњовић,, .Као клавирски сарадник учествовала ја на II,XII и XIV Међународној радионици за дувачке инструменте у Тивту (2004.,2014.,2016.). На Првом Међународном такмичењу пијаниста, клавирских дуа и корепетиције у Тивту (2016.) била је члан жирија за дуа и корепетицију.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања