Одржан први концерт камерне музике „Летње радионице за савремену музику“

27/08/2014

У оквиру „Летње радионице за савремену музику“, у клубу „Трибина младих“ новосадског Културног центра, синоћ је одржан први од два завршна концерта камерне музике. Након пет дана увежбавања, извођачи су представили различите композције на којима је радило девет домаћих и страних композитора.

Радионица која је окупила више од 70 композитора, извођача и музиколога, удружила је и студенте академија уметности из Новог Сада и Београда, а у госте је дошло и 8 студената из Берлина. Организатор Милан Алексић, из Центра за савремену музику новосадске Академије уметности, рекао је да ова радионица, осим усавршавања, има за циљ да подигне свест публике о савременој музици.

– Вечерас смо представили камерне композиције, имали сте прилику да чујете девет нових дела које нису само обичне ноте на папиру, већ су постале звук са којим ће се упознати шири аудиторијум. Наш циљ је да ове радионице постану трајне, и да направимо ансамбл за савремену музику – рекао је Алексић, додавши да ће публика у четвртак, на другом завршном концерту, имати прилику да чује један такав ансамбл, који има више од 40 чланова.

Концерт на којем су се представили студенти и будући композитори Давид Мастикоса, Тамара Кнежевић, Ана Гњатовић, Дамјан Јовичин, Флориан Весел, Јована Филиповић, Џон Кејџ, Иван Марковић и Ђорђе Марковић,  чије  композиције је извео камерни ансамбл, одушевио је посетиоце. Неки од њих, први пут јавно представљају своје композиције, а како кажу, радионице су им много значиле.

– Као студенти немамо прилику да извођачи јавно изводе наше композиције, стога нам ова радионица много значи, јер наше ноте чује шири аудиторијум, који је главни критичар композиција. Критика је увек добродошла, и због ње композитор ради на себи и усавршава свој рад – рекао је Давид Мастикоса, студент Академије уметности у Бања Луци.

Партнер Летње радионице за савремену музику био је Универзитет у Берлину, чији је студент, Милош Тадић, учествовао у реализацији пројекта. Он се захвалио професорима Волфгангу Хајнигеру и Александри Вербалов што су подржали младе композиторе.

Други завршни концерт на којем ће се представити ансамбл савремене музике, биће одржан у четвртак, 26. августа, у клубу „Трибина младих“, новосадског Културног центра. Концерт ће почети у 20 сати, а улаз је бесплатан.

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања