Концерт камерне музике Исидоре Жебељан

23/10/2014

У оквиру циклуса „Нови звучни простори”, у Свечаној сали Градске куће одржан је концерт камерне музике Исидоре Жебељан, а промовисан је и компакт диск „Балкан Болеро”. Овај програм организовала је музичка редакција КЦНС у оквиру обележавања шездесет година од оснивања Трибине младих.
Академик Исидора Жебељан представила се новосадској публици заједно са Анетом Илић (клавир), Бориславом Чичовачким (обоа и енглески рог), Мирјаном Нешковић (виолина), Александаром Стефановићем (хармоника), Бобаном Стошићем (контрабас) и Јожефом Бисаком (виола). Композиторка је суграђанима представила десет својих композиција, а њихово одушевљење није крило јаке аплаузе након сваког дела.

– Нисам имала много прилике да се представљам новосадској публици, иако смо овај концерт правили широм Србије и у иностранству. Мени је Нови Сад посебан, јер сам ту провела део свог детињства. Нисам очекивала овако добру реакцију публике, мој циљ је био да музика делује и да посетиоци осете њену емоцију, што се и догодило – рекла је Жебељан, која је недавно дошла са фестивала „Светски дани музике” у Пољској, и открила да ћемо у мају следеће године чути композицију за оперу коју тренутно пише, а коју су наручили немачки продуценти.

Музика Исидоре Жебељан извођена је на концертима и фестивалима у Србији, бившој Југославији, Италији, Француској, Аустрији, Сједнињеним Америчким Државама, Холандији и Великој Британији. До сада је написала 25 композиција за различите инструменталне, вокално-инструменталне и вокалне ансамбле: од композиција за соло инструмент, преко камерне и симфонијске музике, до опера. Рођена је 27. Септембра 1967. године. Редовне и постдипломске студије композиције завршила је на Катедри за композицију и оркестрацију на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Властимира Трајковића. Током студија била је члан групе младих композитора „Седам величанствених”, која је на иновативан и неконвенционалан начин презентовала своју музику. Њене композиције изводе реномирани светски ансамбли попут The Academy of St Martin in the Fields из Лондона, оркестар РАИ из Торина, и многи други реномирани оркестри. Сарађивала је са уметницима светске репутације, као што су оперски режисер Дејвид Паунтни, виолинист и диригент Кристоф Попен, диригент Лорен Вајанкур и видео-арт уметник Бил Виола.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања