Концерт женског хора „Свети Стефан Дечански“ у Градској кући 27. маја у 20 часова

25/05/2016

Женски хор СВЕТИ СТЕФАН ДЕЧАНСКИ наступиће у Свечаној сали Градске куће у петак 27. маја у 20 часова. Концерт је део циклуса „Озвучавања“. Улаз је бесплатан.

Хор „Свети Стефан Дечански“ је основан  1987. године у Новом Саду као црквени хор, да би током година прерастао у један од најбољих и најцењенијих хорова Србије, чији репертоар обухвата и духовну и световну музику на разним језицима.

Чине га углавном млади људи, професионални музичари и аматери са хорским искуством. Иако остају доследни своме најдубљем уверењу да црквену музику треба увек изнова враћати у контекст богослужења, коме од искона једино и припада, чланови овог ансамбла често приређују и концерте духовне хорске музике у земљи и иностранству.

Хор је члан велике асоцијације Europa Cantat, чије фестивале и радионице редовно похађа. Негује интензивну сарадњу и контакте са бројним хоровима и диригентима широм Европе, Америке и Русије, као и са најзначајнијим српским институцијама од националног значаја (Матица српска, Галерија Матице српске, Народни музеј у Београду, САНУ итд.)

Репертоар чине дела духовне музике од 13. века до савремених аутора, обраде српских народних песама, као и световна хорска музика на разним језицима.

 

Снимљено је и објављено 15 звучних и 3 нотна издања, а Музиколошки институт САНУ је дискове хора „Српски Божић“ и „Велика Седмица и Васкрс“ уврстио у најзначајнија остварења савременог српског хорског музичког издаваштва. Нотно-научни зборник „Хиландарски ктитори у православном појању“ др Данице Петровић, за коју је хор извео и снимио ЦД, добитник је Награде Вукове задужбине за науку 1999.

Хор је први извео и објавио „Осмогласник“ Корнелија Станковића, са хармонизацијама настаријих записа српског црквеног појања.

Хор је издао још два нотна зборника: „Осмогласник“ Бранка Ченејца и „Српски Божић“-велику збирку црквених и народних напева.

Добитник је 2. награде на Интернационалном такмичењу у Ланголену, Велс. Међу бројним концертима у иностранству истичемо наступе у оквиру Божићних фестивала духовне музике у Москви (2003. и 2011.), Санкт Петербургу (2014), Печују (Фестивал Европа Кантат 2015.), затим концерт у Јерусалиму 2007. и наступе у готово свим европским престоницама (Лондон, Брисел, Женева, Берлин, Лисабон, Париз, Минхен, Беч, Будимпешта, Варшава …).

Први је хор који је после рата 1990-тих гостовао у Загребу, Дубровнику и Сарајеву, као и у манастирима и српским енклавама на Косову и Метохији, које често походи.

Тамара  Адамов Петијевић

Диригент и педагог, делује као руководилац три хора и два симфонијска оркестра, који окупљају око 300 углавном младих људи.

Завршила је виолину на Академији уметности у Новом Саду, а упоредо је студирала и енглески језик и књижевност на Филозофском факултету у том граду. Хорско дириговање усавршавала је у Немачкој, Холандији, Израелу, Мађарској код неколико светски признатих хорских диригената (Philip Ledger, Timothy Brown, Andrew Parrott, Dan Hoegset, Volker Hempfling, Michael Gohl). Завршила је специјализацију из дириговања на Факултету музичке уметности у Београду, где завршава докторске студије у класи маестра проф. Бојана Суђића.

 

Са женским и мешовитим хором Музичке школе, као и са хором „Св. Стефан Дечански“, којим диригује 24 године, добитник је више националних и међународних признања. У Прагу 2006. понела је  титулу најбољег диригента “Best Conductor Performance”.

Члан је неколико националних и међународних жирија за хорове и композицију.

Заједница музичких школа Србије доделила јој је годишњу награду за постигнуте резултате 2007., а исте године примила је Светосавску награду Министарства просвете Републике Србије – Града Новог Сада.

Била је председник комисије за хорску музику при Савезу музичких педагога Србије и члан комисије за нотно издаваштво Српске Патријаршије, формиране 2010. са благословом Његове Светости Патријарха Павла.

На Фестивалу у Јерусалиму 2007. добитник је признања „Амбасадор добре воље Републике Израел“.

  1. оснива вокални студио, хор и симфонијски оркестар ОРФЕЛИН, као професионални ансамбл, са којим приређује запажене концерте вокално-инструменталне музике.
  2. постаје прва жена-професор и диригент мушког, ђачког хора, у историји Карловачке Богословије од 18. века.
  3. и 2012. године одржала је хорске радионице литургијске и хорске музике у Чикагу (САД) , Торонту (Канада) и Торину (Италија).

Од 2013. године делује као координатор између Србије је и велике хорске асоцијације Europa Cantat, као и члан Регионалног уметничког комитета за Фестивал Europa Cantat у Печују 2015.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања