Концерт CAMERATA ACADEMICA, 6.октобар 20 часова Синагога

01/10/2015

sokoj-logo-en

Циклус ПАВИЉОН МУЗИКЕ

Уторак, 6.октобар 2015.

СИНАГОГА, у 20 сати

CONCERTI PER DUE

CAMERATA ACADEMICA

Циклус Нови звучни простори
ПРОГРАМ:

Arcangelo Corelli  Concerto Grosso  оп.6 за гудаче

Antonio Vicaldi за две мандолине и гудаче РВ532Г-дур
Аллегро
Анданте
Аллегро

Солисти: Зоран Крајишник, гитара, Петар Поповић, гитара

Иван Јевтић Дивертименто за два виолончела и гудаче

Con rigore
Lento
Theme de Carolina (Allegro vivo)

Солисти: Срђан Сретеновић,виолончело, Марко Милетић, виолончело

Ивана Војновић Концерт за два клавира и гудаче – Посвећено професору Душану Радићу
граве-алегро
ларго
модерато-алегро

Солисти : ИНГМАР ДУО – Слободанка Стевић,клавир, Александар Глигић, клавир

Диригент: Александар Којић

Улаз слободан, добро дошли !

„CAMERATA ACADEMICA“ је професионални камерни ансамбл у оквиру Академије уметности у Новом Саду. Чланове оркестра чине најбољи млади музичари Академије уметности- асистенти, доценти и најталентованији студенти,а уметнички руководиоци и концерт мајстори у свету прослављени уметници као Стефан Миленковић, Зерар Косе, Дејан Млађеновић.Тако су неки од бивших чланова „Камарете“ сада угледни солисти и чланови престизних европских оркестара.

„CAMERATA ACADEMICA“ је сарађивала са многим домаћим и страним солистима високог реномеа, а под уметничким водством виолончелисте Иштвана Варге наступала је у свим већим градовима бивше Југославије, остварила успешна гостовања у Немачкој (Дортмунд) и Холандији (Амстердам) и учествовала и на значајнијим музичким манифестацијама (БЕМУС, НОМУС, Охридско лето, Међународна трибина композитора,Град-театар Будва…), а такође је остварила и велики број трајних радијских и телевизијских снимака. На свом репертоару Цамерата је увек имала дела савремених домаћих композитора. Оркестар са успехом делује до краја 1999.године када, на жалост, због ситуације у земљи престаје да постоји.

Крајем 2007. године на иницијативу виолончелисте Марка Милетића оркестар бива обновљен. Изводећи на концертима најлепша и најзахтевнија дела класичног репертоара као и дела домаћих композитора, „Цамерата“ бележи бројне успехе наступајући с угледним солистима (Стефан Миленковић, Жерар Косе, Венди Варнер, Дејан Млађеновић, Имре Калман, Пеђа Милосављевић, Боштијан Липовшек, Јулија Бисак, Лаура Леваи-Аксин, Мегуми Тешима). Ансамбл добија сјајне критике у којима се увек истиче лепота тона и упечатљив израз.

АЛЕКСАНДАР КОЈИЋ – диригент

Рођен у Новом Саду. После завршених основних и специјалистичких студија дириговања, на Факултету музичке уметности у Београду, усавршавао се на неколико различитих мајсторских курсева: Београд (проф. Урош Лајовиц), Беч (Wien) Universität fűr Musik und darstellende Kunst (проф. Марк Стрингер), Мајнц (Meinz) – курсеви из хорског дириговања (проф. Erwin Ortner и Frieder Bernius), Утрехт (Utrecht) – курсеви из хорског дириговања (проф. Timothy Brown), као и на радионицама за стару музику (Helmuth Rilling – Mainz и Ton Koopman – Utrecht). Након повратка у Србију бива ангажован као диригент Омладинског симфонијског оркестра Средње музичке школе ”Исидор Бајић”.

  1. добија позив за место сталног диригента у Опери Српског народног позоришта(СНП) у Новом Саду. Оперси репертоар Александра Којића садржи опере гвозденог оперског репертоара (Травијата, Трубадур, Симон Боканегра, Риголето, Тоска, Боеми, Мадам Батерфлај, Окретај завртња, Кармен, Севиљски берберин, Набуко, Евгеније Оњегин, Пикова дама)

Поред стандарног оперског репртоара, пажнњу поклања и новим оперским остварењима. Извођење опере Милева, композиторке Александре Вребалов, награђено је Годишњом наградом Српског народног позоришта за најбољу оперску представу у 2012. години. Француска телевизија ARTE снимила је ивођење и емитовала га шест месеци, након чега је Милева ушла у првих 15 светских продукција које је ова телевизија снимала током 2012.У протеклих неколико година Којић је гостовао у Хрватском народном казалишту (ХНК) у Загребу и ХНК Ивана пл. Зајца Ријека (Хрватска), Сегединској опери (Мађарска), Театру Опере и Балета у Краснојарску (Русија).

Као диригент симфонијске музике, сарађивао је са оркестрима Радио Телевизије Србије, Београдском филхармонијом, камерним оркестром „Чешки виртуози“ из Брна, камерним оркестром „Camerata academica“ из Новог Сада. Живи и ради у Новом Саду.

Срђан Сретеновић (виолончело) је рођен у Бору, 1976. године. Учио је виолончело у Школи за музичке таленте у Ћуприји у класи проф. Реље Четковића, а затим студирао на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Сандре Белић, где је дипломирао (2000), магистрирао (2003) и докторирао 2011. године. Срђан је соло челиста камерног оркестра Гудачи св. Ђорђа, у коме преко петнаест година редовно наступа у земљи и иностранству. Године 2011. изабран је и за директора оркестра и од тада активно учествује у креирању политике и организацији концерата Гудача.
Учествује у раду разних камерних састава, најчешће свирајући у дуу са пијанисткињом Недом Хофман. Њихови досадашњи концерти су процењени као „одлично, прецизно свирање“, као извођење којим су потврдили „репутацију уметника изванредне технике и виртуозности“ (Ст. Хеисе, Аллгемеине Зеитунг). Наступали су у Србији, Јужноафричкој републици, Боцвани, Намибији и Француској. Поред стандардног репертоара, на концертима редовно изводе дела савремених српских композитора. Члан је Ансамбла за нову музику Градилиште, у чијем је и уметничком већу. Сарађивао је са диригентима Даринком Матић Маровић, Григоријем Краском и Јорданом Дафовим; виолинистима Стефаном Миленковићем, Горданом Николићем и Весном Станковић; флаутистом Љубишом Јовановићем, итд. Наступао је као солиста са Симфонијским оркестром РТС-а, Симфонијским оркестром Црне Горе, Оркестром Војске Србије и са хором Цоллегиум Мусицум.
Године 2005. био је финалиста такмичења Музичке омладине у Београду. Члан је квартета Цонцертоне са Милошем Петровићем, Младеном Дренићем (виолине), и Љубомиром Милановићем (виола). Редовно наступа на домаћим и иностраним фестивалима као што су Чело фест, БЕМУС, А-ТЕМПО, НОМУС, НИМУС, Мокрањчеви дани и Међународна трибина композитора у Београду. Од 2013. године наступа као соло виолончелиста Црногорског симфонијског оркестра. Снимао је за радио и телевизију Београд, ансамбл Градилиште, као и за ЦД продукцију Музичког информативног центра и Музиколошко друштво Србије. Запослен је као ванредни професор на Катедри за гудачке инструменте на Факултету музичке уметности у Београду.

Са само 16 година Зоран Крајишник (Сарајево,1968), гитариста, снимио је своју прву самосталну ЛП плочу за сарајевски Дискотон. Прве подуке из гитаре добио је у Сарајеву, Дипломирао је и завршио магистарске студије на Факултету музичке уметности у Београду (класа проф. В. Огризовић). Похађао је мајсторске курсеве код чувених педагога и умеетника као што су Р. Ауссел, Ц. Цотзиолис, Д. Русселл, Л. Зеа и М. де Санти. Од 1996-1998. године био је студент престижне Солист-класе проф. Л. Триера на Роyал Данисх Мусиц Цонсерваторy у Копенхагену (Данска).
Добитник је награда на бројним такмичењима и фестивалима: Интернационално гитарско такмичење Волос (Грчка, 1981, 1986, 1988), Реканати (Италија, 1982, 1983, 1984), специјалне награде за најуспешнијег учесника Медјународног такмичења у Ливорну (Италија, 1984), затим друге награде на такмичењу М. Гиулиани у Барију (Италија, 1990), и друге награде (прва није додељена) на такмичењу Ф. Сор у Риму (Италија,1995).
Наступао је као солиста или са симфонијским оркестрима широм земље и света (Русија, Чешка, Немачка, Француска, Данска, Енглеска, САД, Румунија, Мадзарска, БиХ, Македонија, Црна Гора, Хрватска, Словенија). Велики број солистичких и концерата у камерним формацијама одржао је на чувеним фестивалима као што су Гуитар Арт Фестивал у Београду (2006, 2009,2015), КоторАрт (Црна Гора), НОМУС, Сарајевска зима итд.
Снимио је ЦД у продукцији Сwисс Рецорд Цомпанy, ЦД Алба дел Диа са флаутисткињом Лауром Леваи Аксин, солистички ЦД Хоризонти и ЦД Бен ритмато е децисо са кларинетистом Александром Тасићем са којим свира у дуу од 2007. године..
Зоран Крајишник је редовни професор на Академији уметности у Новом Саду и Бања Луци. Покретач је ГитарФеста у Бања Луци. Један је од оснивача Асоцијације гитариста Србије.  Од 2012. до 2015. године је вршио дужност декана Академије уметности Универзитета у Новом Саду.

Марко Милетић је завршио основне и мастер судије на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Имреа Калмана, где одмах почиње да ради као стручни сарадник, а данас као доцент виолончела.
2011. добија највишу стипендију за програм: “Артист диплома оф перформанс”, на Колумбус универзитету (САД) где проводи годину дана у класи проф. Wендy Wарнер, једне од водећих челисткиња своје генерације и једне од њабољих студената Мстислава Ростроповића. За то време бива примећен као талентован педагог и ангажован као професор чела и камерне музике у програму “Припрема за факултет”..
За време школовања освојио је више награда на фестивалима и такмичењима као солиста и члан камерних ансамбала.
Усавршавао се на мајсторским курсевима код реномираних солиста из целог света, међу којима су: Арто Норас (Финска), Иван Куцер (Украјина), Орфео Мандоци (Аустрија), Дмитриј Љевин (Берлин), Николас Алстат, Марк Копе, Александар Кобрин (Русија, САД), Сергио Сварц (САД), Фине Артс Qуартет ….
Наступао је више пута као солиста са оркестрима Гудачи Светог Дјордја, Оркестром Академије уметности, Суботичким камерним оркестром, оркестром Цамерата Ацадемица. Наступао је са реномираним солистима: Wендy Wарнер, Александар Кобрин, Сергио Сварц, Лиса Оберлендер.. Био је водја деонице цела у ЛаГранге Симпхонy Орцхестра и цлан Цолумбус Симпхонy Орцхестра..
Свирао је реситале и наступао са камерним саставима широм замље и у иностранству (Немачка, Аустрија, Француска ,Мађарска, Словенија, САД, Хрватска, Црна Гора) на бројним фестивалима као сто су Београдски Цело Фест, Номус, Трибина Композитора, Октох, Трансевропски Фестивал у Руану…Члан је многих камерних састава са којима је има честе концерте. 2007. године је обновио камерни оркестар “Цамерата Ацаденица”, у коме је соло челиста и уметницки рукодилац, и са којим бележи бројне наступе, и сарађује са уметницима попут Стефана Миленковића, Зерара Косеа, Wендy Wарнер, Имреа Калмана, Дејана Младјеновица…Од 2013. члан је клавирског триа Валмаро у ком свира са виолинистом Робертом Лакатосем и пијанисткињом Валентином Ненасевом…
Поред наступа, педагогија га је одувек привлацила и зато веома рано поциње да ради са младим виолонцелистима и камерним саставима. Тако је до сада вец дрзао мајсторске курсева у УСА, као и на Академији уметности у Новом Саду,а његови студенти узимају награде на интернационалним такмичењима. Одскора је и гост доцент на Факултету уметности у Нишу. Остварио је бројне снимке за радио и телевизију.

Петар Поповић рођен у Бијељини ( БиХ ). Академију уметности је завршио у Новом Саду, у класи проф Зорана Крајишника. Радио у Основној музичкој школи Јосип Славенски, где са својим ученицима осваја више првих и лауреат награда на покрајинским и републичким такмичењима. Од 2008 године ради у својству сарадника у настави, а затим и као стручни сарадник на предмету гитара, у класи проф Зорана Крајишника. Од тог периода води оркестрар гитара Академије уметности у Новом Саду, са којим је остварио низ наступа широм Војводине. Завршио је мастер студије 2011 године на Академији уметности у Новом Саду.
Похађао је семинаре код еминентних професора код нас и у региону, као што су :Марко Тамаyо, Аниелло Десидерио, Костас Коциолис, Срђан Тошић, Сусан Приети, Тхомас Оферман и други.
Редован је члан жирија на гитаристичким такмичењима у оквиру којих је одржао низ семинара. Наступао је као соло гитариста и у многим камерним саставима на фестивалима и концертима широм Србије, са Новосадским гитар триом , у дуу са гитаристом Денисом Палошем, у дуу са виолончелистом Марком Милетићем и другим камерним саставима.
Остварује сарадњу са вокално инструменталним саставом Орфелин и хором Свети Стефан Дечански, где наступа као солиста у више пројеката.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања