КОНЦЕРТ БЕОГРАДСКОГ ГУДАЧКОГ КВАРТЕТА

19/06/2017

У оквиру циклуса „Нови звучни простори“ у среду 21. јуна у Kултурном центру Новог Сада у Клубу „Трибина младих“ у 20 сати биће одржан концерт Београдског гудачког квартета, у саставу виолиниста, Невенке Татић и  Владимира Васиљевића, виолончелисте Душана Стојановића и виоле Иване Ерчић. На програму ће се наћи композиције Дејана Деспића, Ивана Јевтића и Светислава Д. Божића. Улаз је слободан. Добро дошли!

П Р О Г Р А М

ДЕЈАН ДЕСПИЋ – Дубровачки дивертименто

Allegro

Minuetto

Notturno

Toccata

ИВАН ЈЕВТИЋ – Гудачки квартет бр.4

Grave

Allegro molto

Tranquillo

Quasi Presto

СВЕТИСЛАВ Д. БОЖИЋ – „ТРАГОВИˮ , три портрета за гудачки квартет

Брзо

Мирно, не споро

Умерено брзо

Београдски гудачки квартет је основан јануара 1990. године. Својом успешном концертном ангажованошћу и широком медијском заступљеношћу је ушао у ред водећих српских камерних ансамбала. Квартет је наступао у свим већим градовима наше земље. Учествовао је на међународним фестивалима БЕЛЕФ, „Калемегдански сутони” , „Јесен на Чукарици” и Међународна Tрибина композитора у Београду, на Међународном фестивалу камерне музике у Нишу, „Мокрањчевим Данима” у Неготину и „Барском Љетопису” у Бару. Квартет је био резиденцијални ансамбл Меморијала Исидор Бајић 2010. године у Новом Саду. Београдски гудачки квартет је значајно заступљен и на интернационалној сцени. Гостовао је у Лондону 1992. године, а од 1993. године је чест гост италијанских концертних подијума: Фиренца 1993. године, Ређо-Емилиа 1994. године, Тревизо 1996. и 1999. године. Учествовао је на фестивалу „Јесенске музичке свечаности “ у Скопљу у Македонији, 2001. године. Квартет гостује у Венецији, у Италији, марта 2002. године, где премијерно изводи квартет италијанског композитора Гуида Фана, а затим и отвара музички фестивал у Истрани. Априла 2005. године, Квартет гостује у Вашингтону, у САД, на позив угледне асоцијације Orfelin Circle, а у сарадњи са министарством Културе Републике Србије. У 2006. години Квартет гостује на Фестивалу на острву Црес у Хрватској, а затим и у Немачкој, у сарадњи са концертном агенцијом Pro Musica из Бамберга. Настављајући сарадњу са истом агенцијом, квартет гостује у Немачкој и 2008, 2009. и 2011. године. Београдски гудачки кваретет је остварио низ трајних снимака за Радио-телевизију Србије, а у години када је обележавао своју десетогодишњицу, 2000. године, издао је свој први CD „Numero Uno”. Свој други CD, са делима Оторина Респигија, Квартет издаје 2002. године. Италијанска кућа Amici dela  Musica di Venezia издаје 2003 године CD Београдског гудачког квартета као live снимак концерта у Венецији. Трећи CD са делима Дмитрија Шостаковича квартет издаје 2009. године. Квартет има успешну дугогодишњу сарадњу са Секретаријатом за културу града Београда, а сарађивао је и са Министарством културе, Центром за музику Коларчеве задужбине, Београдским културним центром, Мадленијанумом и Југоконцертом. Репертоар Београдског гудачког квартета чине дела класичне литературе за гудачки квартет, али и савремене композиције, као и дела других музичких жанрова прилагођених квартетском извођењу.

Невенка Татић је средњу Музичку школу завршила у класи проф. Мирјане Ристић. Добитница је бројних награда на републичким и савезним такмичењима. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Рајка Дојчиновића са оценом 10 на дипломском испиту. Магистрирала је на Академији уметности у Новом Саду, у класи порф. Дејана Михаиловића. Усавршавала се код проф. Григорија Зислина у Москви. Била је ученик мајсторских курсева Павела Верњикова Вартекса Бојанџијана. Oдржала је бројне солистичке реситале  са пијанистима Татјаном Шурев, Весном Пантовић, Јованком Ристић, Савком Коњикушић, Иваном Мелешом, Светланом Станков. Од 1991. године наступа у дуету са пијанистом Дејаном Стошићем, ванредним професором ФМУ у Београду. Невена је прва виолина у Београдском гудачком квартету, са којим је остварила велики број концерата у земљи и у иностранству (Италија, Немачка, САД итд. ). Учествовала је на бројим фестивалима као што су Барски љетопис, Есенске музичке свечаности у Скопљу… Снимила је три  CD-а са Београдским гудачким квартетом. Професор је виолине у Средњој музичкој школи „Др Војислав Вучковић“ у Београду.

Владимир Васиљевић рођен је 1970. године у Београду. Виолину је дипломирао 1992. године на Музичкој академији у Прагу, у класи професора Јиржија Томашека. Као ученик, више пута је освајао прве награде на републичким и савезним такмичењима виолине и камерне музике ученика и студената бивше Југославије, као и на фестивалима музичких школа Србије. Након завршених студија ангажован је као концертмајстор камерног оркестра COMNENIUS и као стални члан камерног оркестра Солисти ди Прага, који је окупљао концертмајсторе свих прашких оркестара. Такође је одржао више реситала, доказавши се као извођач различитих епоха, од барока до савремених аутора. Од 1995. године ради у музичкој школи Мокрањац у Београду. Упоредо са радом у школи, наставља изузетно плодну каријеру камерног музичара као стални члан БГО „Душан Сковранˮ. Од 2002. године до 2008. био је заменик концертмајстора у Краљевским гудачима Светог Ђорђа, под уметничким руководством маестра Сретена Крстића, са којима је наступао у више наврата и као солиста. Члан је Београдског гудачког квартета. Са овим музичким ансамблима остварио је велики низ успешних концерата у и гостовања на фестивалима у Србији, Бугарској, Италији, Аустрији, Хрватској, Немачкој, Норвешкој…

виолончелиста, рођен је у Београду. Музичко образовање је стекао у музичким школама Др В. Вучковић и К. Станковић, а затим на Факултету музичких уметности. По завршетку студија у Београду, похађаo je мајсторску класу виолончела код професора Мајкла Флаксмана (САД) и као редован студент постдипломских студија код истог професора, стиче диплому Концертанта на конзерваторијуму у Шафхаузену у Швајцарској. Дугогодишњи је члан камерног ансамбла Београдски гудачки квартет, са којим је наступао на бројним концертима и музичким фестивалима у земљи и иностранству (у Италији, САД-у, Немачкој и бившим југословенским републикама) и са којим је снимио четири CD-а. Био је први челиста камерног оркестра Београдска Синфониета, са којим и даље повремено наступа, а од 2003. године је први челиста и солиста Краљевских гудача Св.Ђорђа. Са овим ансамблом је учествовао на више турнеја у иностранству (Италија, Аустрија, Немачка, Норвешка, Босна, Црна Гора) и снимио је CD као солиста у делима М. Мареа и Ф. Купрена. Наступао је као солиста и са Симфонијским оркестром РТС-а и Симфонијским оркестром Уметничког ансамбла „Станислав Биничкиˮ. Од 2001. године је стално ангажован као вођа деонице виолончела и соло-челиста Симфонијског оркестра РТС-а.

Ивана Ерчић рођена је 1984. године у Лозници. Похађала је Средњу музичку школу „Исидор Бајићˮ , одсек виолина, у класи проф. Нине Николов у Новом Саду. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду, одсек виола, у класи проф. др Душице Половине. Добитник је Универзитетске дипломе Универзитета Нови Сад. Награђивана од стране Еуробанке за постигнуте резултате током студија. Била је стипендиста Владе Републике Србије – Фонда за младе таленте. Сарађивала је са многим светским диригентима као члан Војвођанске филхармоније, Београдске филхармоније, Симфонијског оркестра РТС-а, са Сарајевском филхармонијом. Дугогодишњи је члан Камерног оркестра Краљвски гудачи Св. Ђорђа, са којим је остварила многобројне турнеје по Немачкој, Француској, Аустрији на челу са нашим еминентним виолинистом Сретеном Крстићем. Више година је наступала као члан Wonder String Quartet, а сада је активан члан Београдског гудачког квартета и гудачког триа Чаробне жице. Стално запослена у Уметничком aнсамблу Министарства дбране Станислав Бинички.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања