Колекција Ђура Поповића одушевила Новосађане!

26/11/2015
Културни центар Новог Сада центар српске културе и сликарства

У Културном Центру Новог Сада на Трибини Младих синоћ је отворена изложба слика и скулптура једног од највећих колекционара српске уметности, Ђура Поповића. На отварању изложбе посетиоцима су се обратили, члан Градског већа за културу Вања Вученовић, директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада Милорад Копања, ликовни критичар и историчар Никола Кусовац и филмски и позоришни глумац, сценариста, продуцент и режисер, Лазар Ристовски.

Посетиоци су на отварању могли да виде дела Константина Данила, једног од најзначајнијих представника бидермајерског сликарства код Срба, али и стваралаштво Јована Поповића као и многе друге истакнуте уметнике из 19. и 20. века. Новосађани по први пут у оквиру ове изложбе, до 6. децембра могу видети И ремек дело Ђуре Јакшића из 1885.године “Усековање главе Св. Јована Крститеља”.

– Захваљујући овом представљању збирке Ђура Поповића, у Новом Саду је први пут изложено Јакшићево дело Усековање главе Св. Јована, које се од времена настанка 1855. године налазило у Румунији и које је захваљујући овом колекционару враћено у Србију – истиче Кусовац. Члан Градског већа задужен за културу, Вања истакао је да овакви догађаји потврђују да је Нови Сад центар културе и да заслужује да то и постане. – Данас је наш град центар српске уметности и сликарства. Овакви догађаји су референце за које се залажемо И радимо како би Нови Сад постао Европска престоница културе. Хвала уметнику, који је својом богатом колекцијом допринео да се и млађе генрације упознају са овако великим српским уметницима – рекао је Вученовић.

 

На изложби се могу видети још и дела: Николе Алексића, Стевана Алексића, Ђорђа Андрејевића-Куна, Драгомира Арамбашића, Балажа, Бете Вукановић, Петра Добовића, Медењака, Ноје Живановића, Данице Јовановић, Ђоке Јовановића, Младена Јосића, Косте Јосиповића-Соса, Милана Коњовића, Уроша Предића, Тодора Швракића, Саве Шумановића, Васе Поморишца, Миленка Шербана, Винка Грдана, Ивана Радовића, Богдана Шупута, Николе Граовца, Јожефа Пехана, Михаила С. Петрова, Јована Поповића, Ивана Радовића, Томе Роксандића, Александра Секулића,Боривоје-Боре Стевановића, Вељка Станојевића, Сретена Стојановића

IMG_9936

Ђуро Поповић је дизајнер графике, мајстор фотографије и менаџер општег смера. Већ са деветнаест година је имао самосталну изложбу, а своје слике је излагао и на више од тридесет групних изложби. Добитник је бројних награда и признања из области графике и дизајна. Временом је постао један од водећих колекционара у области сликарства и вајарства. Предмет његовог интересовања су, пре свега , уметничка дела српских аутора и аутора са територије бивше Југославије. Изложба је отворена до 6. децембра.

Фото: Милица Стојанац

Коментари

Dragana Dragana

unapred hvala sto cu biti u prilici da sam obavestena o vasim sadržajnim i
interesanrnim programom dešavanja

replies

kcns kcns

Поштовање,

ускоро ћемо вас обавестити о новом начину слања и добијања информација.

Пријатан дан.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања