Ко не памти, изнова проживљава – отворена изложба “Ледена тишина – сећање на жртве Новосадске рације 1942. године”

24/01/2017

У оквиру обележавања 75. годишњице Новосадске рације, у Ликовном салону Културног центра Новог Сада отворена је изложба  „Ледена тишина – сећање на жртве Новосадске рације 1942. године”. Изложбу су отворили директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, помоћник покрајинског секретара за културно наслеђе др Милан Мицић и директор Музеја Војводине др Драго Његован.

Културни центар Новог Сада и ове године низом културних догађаја обележава један од најтрагичнијих догађаја у историји града Новог Сада, „Новосадску рацију“. Програм је започет изложбом која представља ретроспективу оних програма које је Културни центар Новог Сада реализовао у периоду од 2013. до 2016. године, а поводом немилог догађаја који се десио 1942. године.

Директор Културног центра Новог Сада истакао је да се никада више не сме дозволити таква трагедија која се десила тог хладног јануара 1942. године, додавши да Културни центар Новог Сада уз подршку Града кроз разноврсне програме негује културу сећања не само на овај немили догађај већ и на друге који су задесили народе са ових простора. – Стари Латини кажу да је историја учитељица живота, а један од савременијих песника рекао је то на другачији начин – Ко не памти изнова проживљава! Онај ко заборави, сопствене тамне слике из прошлости излаже се ризику да му се недаће и огромна трагедија понови. Оно што ми морамо да учинимо, ако већ нисмо, то је да ојачамо културу сећања, али и да едукујемо младе људе о догађајима који су се десили од 1941. до 1945. године и сва страдања која су задесила недужне људе на овим просторима. – рекао је Панаотовић додавши да треба да се стидимо и наших злочина, али да главни мотиви за будућност треба да нам буду праштање, помирење и добри комшијски односи,  али и да негујемо културу сећања на злочине који су над нама извршени.

Помоћник покрајинског секретара за културно наслеђе др Милан Мицић истакао је да смо као народ стално и дуго били распети између културе сећања и културе заборава те да је то једна непрекидна борба која траје у нама као народу. – Непрекидна борба која угрожава јасно и чисто колективно памћење, због које смо годинама уназад распети између културе сећања и културе заборава – рекао је Мицић додавши да ако заборавимо, пре свега заборавићемо на невине људе, на жртве и изгубићемо се у моралном дискурсу те нећемо препознати ни шта је добро, ни зло, а ни шта је лаж, а шта истина.  Директор Музеја Војводине доктор Драго Његован, који је након отварања изложбе одржао предавање „Улазак мађарске војске у Бачку априла 1941“ истакао је да овакав догађај нажалост имао и наставак али да је Мађарска војска током уласка у Бачку спровела рацију и пре Рације. На предавању које је одржано на Трибини младих, аутора доктора Драга Његована, присуствовали су и ђаци средњих школа, што указује на чињеницу да се неговањем културе сећања едукују млади људи који ће ову традицију наставити.

–           Рација је један изузетан, али нажалост не и усамљени масовни злочин а ова тема доказује да је велики број невиних људи страдало и пре саме “Новосадске рације”.

Он је посетицима своје предавање документовао и фотографијама из збрике Музеја Војводине и на тај начин приближио немили догађај када је Мађарска војска 1942. године ушла на територију Бачке.

Годишњица Новосадске рације обележава се сваке године у јануару у знак сећања на жртве злогласне акције мађарских окупационих снага у Другом светском рату, у којој је у периоду од 4. до 29. јануара 1942. године у Новом Саду и другим местима Војводине побијено и под лед Дунава бачено неколико хиљада људи, углавном Срба, Јевреја и Рома, али и припадника других народа.

Програм “Ледена тишина наставиће се предавањима 25. јануара када ће доктор Милан Мицић говорити на тему „Колонистичка насеља у Бачкој 1920–1941“,  а 26. јануара тема предавања ће бити „Мађарски окупациони режим у Бачкој 1941“, аутора доктора Александра Хорвата. Обе трибине почињу у 12 часова на Трибини младих.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања