Књижевници и учесници „Инђија про поет 2019“ фестивала гости Културног центра Новог Сада

02/06/2019

У оквиру трећег по реду Међународног књижевног фестивала „Инђија про поет 2019“, помоћник директора Сунчица Марковић, уредник часописа „Поља“ Ален Бешић и  уредници књижевног и трибинског програма Недељко Мамула и Сања Вулетић угостили су књижевнике и учеснике, ове манифестације.

Учесници и књижевници фестивала „Инђија  про поет 2019“ са директором фестивала, писцем Миодрагом Јакшићем, посетили су Културни центар Новог Сада и заједно са запосленима упознали се са радом челне институције културе града Новог Сада. Помоћница директора КЦНС, Сунчица Марковић, упознала их је са делатношћу и самим радом, док су их уредници упознали са програмима и значајним пројектима које спроводе, а који су опште познати и међународној књижевној сцени.

Уредник Ален Бешић упознао је књижевнике са историјом и концептом часописа за књижевност и теорију „Поља“, који излази од 1959. године, а чији је некадашњи уредник овогодишњи лауерат фестивала, Перо Зубац. Награда  лауреату уручена је на свечаности отварања фестивала у суботу 1. јуна, на летњој сцени „Куће Војновића“, у центру Инђије.

ИНЂИЈА ПРО ПОЕТ 2019 у своме трећем издању има већ карактер великог, озбиљног, квалитетног и за цео регион значајног културолошког, књижевног фестивала који већ заузима значајно место и на регионалној и светској мапи књижевних манифестација.

У програму фестивала учествује више од 60 песника, прозаиста, књижевних преводилаца и кантаутора из 31 државе, и то из Индије, Русије, Велике Британије, Данске, Израела, Грчке, Турске, Бугарске, Ирана, Белорусије, Канаде, Азербејџана, Румуније, Исланда, Колумбије, Бразила, Шпаније, Северне Македоније, Словеније, Португалије, Сједнињених Aмеричких Држава, Аустрије, Кипра, Француске, Ирака, Украјине, Египта, Црне Горе, Мађарске, Републике Српске и Србије. Програм ће бити организован у четири простора у Инђији, (у Културном центру, библиотеци „Др Ђорђе Натошевић“, „Кући Војновића“ и на Тргу Милунке Савић), као и у Новом Саду и Београду. Уз традиционалне фестивалске програме Књижевни меридијани, Књижевни матине, Промоције нових књига и Велики књижевни митинг, учесници фестивала одржаће и књижевне часове у свим основним школама инђијске општине. На инђијском шеталишту, у пешачкој зони, биће постављена изложба с радовима учесника.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања