Knjiga autorke Biljane Živković „Primorsko pravoslavljeˮ predstavljena u KCNS-u

01/06/2017

Predstavljanje knjige „Primorsko pravoslavlje autorke Biljane Živković održano je u sredu, 31. maja  u Klubu „Tribina mladihˮ Kulturnog centra Novog Sada. O knjizi su, izuzev same autorke, govorili: Milorad Vukašinović – novinar i publicista i prof. dr Petar Milosavljević –  istoričar književnosti. Pored predstavljanja najnovije knjige, bilo je reči i o prethodnim knjigama ove autorke, koje su privukle pažnju čitalačke publike i stručne kritike u zemlji i inostranstvu.

„Zahvaljujući Kulturnom centru Novog Sada i njihovom sajtu, glas o ovoj knjizi će otići daljeˮ , rekao je Vukašinović na samom početku predstavljanja „Primorskog pravoslavljaˮ i u svoje lično ime, ali i u ime Kulturnog centra pozdravio prisutnu publiku kojoj se, zatim, obratio prof. dr Milosavljević koji je imao samo reči hvale o autorki i njenom radu.

Biljana Živković, novinarka i spisateljica, koja svojim knjigama i novinarskim reportažama privlači veliku pažnju medija kako u Srbiji tako i u zemljama regiona, nije krila zadovoljstvo što svoje knjige predstavlja baš ovde, u srcu Vojvodine.

„Drago mi je što sam u Novom Sadu, gradu bogate kulturne tradicije, i velika mi je  čast što su o mojoj malenkosti govori prof. dr Petar Milosavljević, čovek koji afirmiše srpsku kulturu, istakla je Živkovićeva, koja je potom govorila o svom stvaralaštvu.

Zapisˮ, „Srbistika i Srbistiˮ, „Jasenovac, Kozara, Jadovnoˮ, samo su neke od knjiga o kojima je govorila spisateljica, a „Primorsko pravoslavljeˮ njeno je najnovije delo svedočanstva o pravoslavnim svetinjama na crnogorskom primorju, njihovim zdanjima i istoriji koja je u njihovim temeljima i zidinama. U knjizi koja je u izdanju manastira Miholjska Prevlaka, nalaze se i  intervjui sa  jeromonahom Rafailom Boljevićem, đakonom Majklom Vilsonom, arhimandritom Benediktom Jovanovićem,  dr Goranom Komarom i prof. dr Đorđem Jankovićem.

Knjige Biljane Živković prevedene su na francuski i ruski jezik, a knjiga „Zapisˮ promovisana je i u Rusiji.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja