Klasić u KCNS-u: „Nulta tolerancija prema zločinima i zločincima!“

14/11/2018

Tribina „Hrvatski istorijski revizionizam – suočavanje ili obračun s prošlošću“, održana je u sredu 14. novembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je dr Hrvoje Klasić.

Na samom početku, Klasić je kazao da za svoja predavanja ne bira „ciljanu publiku“, nego ide po celoj Hrvatskoj, i sve što govori na tribinama govori i svojim studentima.

– Ovo predavanje je o hrvatskom slučaju, ali ono će imati smisla jedino ako ga svako shvati tako da u svojoj sredini počne da gleda na stvari o kojima ću ja govoriti na primeru Hrvatske – naglasio je ovaj istoričar i dodao da ne treba misliti da problem sa revizionizmom ne postoji i u Srbiji, i u BiH ili drugde.

Oslonivši se na „šlagvort“ francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je rekao da je „patriotizam suprotnost nacionalizmu i da je nacionalizam izdaja“, Klasić je rekao da ovo svoje predavanje smatra činom patriotizma.

– To je moj doprinos stvaranju boljeg društva u Hrvatskoj u kojoj živim, jer smatram da su oni koji se nazivaju patriotama najčešće nacionalisti, a Hrvatsku u prošlosti niko nije pokrao toliko koliko su je pokrale njene „patriote“ – kazao je autor tribine.

U nastavku, Klasić je objasnio da revizionizam kao čin nije ništa loše, jer znači „preispitivati“ i kao takav je poželjan, ali pritom mora počivati na novim spoznajama, novootkrivenim dokumentima i činjenicama, a to je ono što se u Hrvatskoj ne događa.

Kao primer revizionizma naveo je upotrebu pokliča „Za dom spremni“, u vezi sa kojim se pre nekoliko godina u Hrvatskoj pojavila dilema – da li je reč o starom hrvatskom ili pak ustaškom pozdravu.

Klasić je bio među onima koji su reagovali rekavši da za dilemu mora postojati nekoliko dokaza sa obe strane, ali da u ovom slučaju ne postoji nijedan dokaz da se ikada pre ustaškog pokreta taj poklič koristio kao pozdrav. Pritom, postoji na stotine dokumenata o slanju ljudi u Jasenovac i Jadovno, upravo s tim pokličem.

Govoreći o današnjim ustašama, Klasić je rekao da oni uvek pokušavaju da budu nekako hrabri, a da se to ne vidi, pa se tako na jednoj zvaničnoj stranici jedne aktuelne političke partije u Hrvatskoj nalazi plakat sa citatom Ante Pavelića: „Braniti čast i slobodu Hrvatske, vrhovna je dužnost svakog Hrvata“.

Osvrnuvši se na 90-e godine, Klasić je kazao da puno toga nije valjalo u SFRJ, ali kada bi neko iz neke strane zemlje posmatrao Hrvatsku, rekao bi da je to izuzetna antifašistička zemlja, jer prvi predsednik je bio Franjo Tuđman, a i generali Janko Bobetko i Martin Špegelj u mladim godinama bili su partizani.

     Autor tribine je dodao i da je 90-ih u Hrvatskoj stvarana atmosfera veličanja NDH. Posle Drugog svetskog rata, u toj zemlji je podignuto oko 6000 spomenika učesnicima NOB-a, a oko 3500 ih je uništeno od 1990. do 2000. godine. Tada je uništeno i tri miliona knjiga na ćirilici i ekavici.

     U Srbiji ili Sloveniji ti spomenici nisu rušeni na ovakav način, ali jesu u Republici Srpskoj, bez obzira na činjenicu da su partizani većinom bili Srbi.

Na kraju tribine Klasić se zapitao zašto ne bismo osudili sve zločince i pokazali empatiju prema žrtvama i zločinima, gde god da su počinjeni.

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja