Класић у КЦНС-у: „Нулта толеранција према злочинима и злочинцима!“

14/11/2018

Tрибина „Хрватски историјски ревизионизам – суочавање или обрачун с прошлошћу“, одржана је у среду 14. новембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је др Хрвоје Класић.

На самом почетку, Класић је казао да за своја предавања не бира „циљану публику“, него иде по целој Хрватској, и све што говори на трибинама говори и својим студентима.

– Ово предавање је о хрватском случају, али оно ће имати смисла једино ако га свако схвати тако да у својој средини почне да гледа на ствари о којима ћу ја говорити на примеру Хрватске – нагласио је овај историчар и додао да не треба мислити да проблем са ревизионизмом не постoји и у Србији, и у БиХ или другде.

Ослонивши се на „шлагворт“ француског председника Емануела Макрона, који је рекао да је „патриотизам супротност национализму и да је национализам издаја“, Класић је рекао да ово своје предавање сматра чином патриотизма.

– То је мој допринос стварању бољег друштва у Хрватској у којој живим, јер сматрам да су они који се називају патриотама најчешће националисти, а Хрватску у прошлости нико није покрао толико колико су је покрале њене „патриоте“ – казао је аутор трибине.

У наставку, Класић је објаснио да ревизионизам као чин није ништа лоше, јер значи „преиспитивати“ и као такав је пожељан, али притом мора почивати на новим спознајама, новооткривеним документима и чињеницама, а то је оно што се у Хрватској не догађа.

Као пример ревизионизма навео је употребу поклича „За дом спремни“, у вези са којим се пре неколико година у Хрватској појавила дилема – да ли је реч о старом хрватском или пак усташком поздраву.

Класић је био међу онима који су реаговали рекавши да за дилему мора постојати неколико доказа са обе стране, али да у овом случају не постоји ниједан доказ да се икада пре усташког покрета тај поклич користио као поздрав. Притом, постоји на стотине докумената о слању људи у Јасеновац и Јадовно, управо с тим покличем.

Говорећи о данашњим усташама, Класић је рекао да они увек покушавају да буду некако храбри, а да се то не види, па се тако на једној званичној страници једне актуелне политичке партије у Хрватској налази плакат са цитатом Анте Павелића: „Бранити част и слободу Хрватске, врховна је дужност сваког Хрвата“.

Осврнувши се на 90-е године, Класић је казао да пуно тога није ваљало у СФРЈ, али када би неко из неке стране земље посматрао Хрватску, рекао би да је то изузетна антифашистичка земља, јер први председник је био Фрањо Туђман, а и генерали Јанко Бобетко и Мартин Шпегељ у младим годинама били су партизани.

     Аутор трибине је додао и да је 90-их у Хрватској стварана атмосфера величања НДХ. После Другог светског рата, у тој земљи је подигнуто око 6000 споменика учесницима НОБ-а, а око 3500 их је уништено од 1990. до 2000. године. Тада је уништено и три милиона књига на ћирилици и екавици.

     У Србији или Словенији ти споменици нису рушени на овакав начин, али јесу у Републици Српској, без обзира на чињеницу да су партизани већином били Срби.

На крају трибине Класић се запитао зашто не бисмо осудили све злочинце и показали емпатију према жртвама и злочинима, где год да су почињени.

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања