ВИШЕ СТОТИНА ПОСЕТИЛАЦА НА ПРЕДАВАЊУ ТОМЕ ФИЛЕ И ГОРАНА ПЕТРОНИЈЕВИЋА О АДВОКАТУРИ

10/03/2020

У организацији Центра за међународну јавну политику, Европског удружења студената права и Конгресног едукативног центра, у уторак 10. марта у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада одржана је трибина „Одбрана“.

Пред великим бројем људи говорили су адвокати Тома Фила и Горан Петронијевић, који су у својој богатој каријери заступали и хашке оптуженике. Тема овог догађаја односила се на адвокатски позив, пре свега у области кривичног и међународног кривичног права, као и на случајеве из праксе.

На почетку трибине Теодора Јовановић, председница Европског удружења студената права, рекла је да ова организација окупља студенте и младе правнике са седиштем на Правном факултету у Новом Саду. Дејан Шкобић, директор и оснивач Едукативног центра, рекао је да млади људи желе да уче од најбољих и зато су на ову трибину позвали ову двојицу угледних адвоката.

Адвокат Тома Фила позвао се на изреку да човек има механизам одбране помоћу којег заборавља лоше ствари, а памти само добре. Додао је да, сходно томе, он данас после безмало 60 година бављења адвокатуром, може да каже да је тачна Волтерова мисао како је најлепше – бити адвокат.

– Ствари, међутим, постану незгодне када уђете у суд и  сретнете се са полицијом и предрасудама о браниоцима. Бити кривичар, а то сам био целог живота, најатрактивнији је део адвокатуре. Онда долазите до става друштва где сматрају да су оптужени и бранилац као у оној народној „први, а ја до њега“. Међутим, код мене је то стварало инат којим сам желео да покажем да није тако – рекао је Фила.

У наставку трибине, Фила је младим колегама препоручио да много читају како би стекли потребно знање за своју професију. Из белетристике и озбиљних романа се учи како треба писати. Потом, треба изучавати реторику, почевши од Нушићевог истоименог дела, да би научили добро да говоре. Онда следе две помоћне „науке“ – новинари и позориште. Од првих, адвокат научи да „ишчепрка“ информацију и да не буде најмање информисан и образован у судници.

– Постоји неколико ствари којих се адвокат мора чувати. Једна од њих су емоције. У позоришту гледајте глумце и научићете да се на вашем лицу никада не сме видети о чему размишљате. Много пута и нама је мука од оних које бранимо, као што су педофили и силоватељи. Мука је и тужиоцу, али морамо да их бранимо. Та мука не сме да вам се види на лицу – упутио је Фила младе колеге у тајне адвокатског позива.

Адвокат Горан Петронијевић испричао је да је као приправник почео радећи у архиви и то је све имало смисла, јер се учење почело од почетка. Од архиве, преко свих организационих делова суда, приправници дођу до полагања правосудног испита.

– У одбрани је стратегија најважнија ствар. Најпре морате да чињенично добро проучите спис. Одбрана обично почиње тим исказом осумњиченог који је један од најважнијих елемената поступка. Зашто је то битно? Зато што одбрана која се изнесе у том првом исказу касније се у поступку не може оповргнути – рекао је овај адвокат.

Петронијевић је познат по томе што највећи број његових  клијената у првом исказу ћути. Он је навео пример клијента Саше Бадњара у поступку за Младићеве јатаке и тај процес трајао је пуних 12 година. За то време Бадњар је изговорио само своје име и остале личне податке и ни реч више. На крају суђења био је ослобођен.

На крају трибине публика је адвокатима постављала питања у вези са њиховом праксом.

 

 

 

 

Коментари

Jasna Jasna

Svaka čast na gostu.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања