Konferencija „BibliTeh” – KCNS povezao čuvare kulturne baštine i inovatore!

24/10/2014

Danas u zgradi novosadskog rekotorata otvorena je naučno-popularna konferencija „BibliTeh”, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada i Univerziteta u Novom Sadu. Podršku konferenciji dali su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Centar za Nove Medije i Kulturu (CNM), Centralna biblioteka Univerziteta i novosadska kompanija „Ejpiks”. Na otvaranju, učesnicima su dobrodošlicu poželeli prof. dr Pavle Sekeruš, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu, Kerol Bin, koordinatorka za informacione resurse u regionu pri ambasadi SAD u Beogradu i dr Andrej Fajgelj, direktor Kulturnog centra Novog Sada.

Prema rečima dr Pavla Sekeruša, Novi Sad kao univerzitetski grad ima veliki potencijal kada je reč o digitalizaciji (ubrojčavanju) kulturne baštine.
– Zadatak Univerziteta je da sve učesnike koji čuvaju kulturnu baštinu osvesti i uputi im informaciju o značaju digitalizacije (ubrojčavanja) kulturne baštine. Novosadski Univerzitet je mesto gde postoji više od stotinak kompanija iz oblasti informacionih tehnologija i to znanje treba upotrebiti u očuvanju kulturne baštine. S druge strane, zaposleni u kulturnim institucijama još uvek nisu dovoljno aktivni da bi upotrebili te nove mogućnosti koje pružaju nove tehnologije – rekao je Sekeruš.
Kordinatorka za informacione resurse, Kerol Bin naglasila je da je digitalizacija (ubrojčavanje) kulturne baštine jednog grada i zemlje veoma značajna jer se na taj način povezuju i postaju vidljive kulture iz čitavog sveta.
U naredna dva dana, stručnjaci iz oblasti bibliotekarstva, kustosi, arhivatori, jednom rečju čuvari kulturnog nasleđa sa jedne strane, i radnici u kreativnim industrijama, informatički stručnjaci, dizajneri, gejmeri i drugi, sa druge strane, podeliće svoja znanja i iskustva sa više od 150 učesnika ove konferencije. Osim učesnika iz čitave Srbije, ovoj konferenciji prisustvuju i studenti državnog univerziteta Emporia, Fakulteta za bibliotekarstvo i informacioni menadžment iz Kanzasa (SAD). Teme konferencije kojima će se baviti su: Nove veštine radnika u kulturi, Aktivni korisnici/ce i Digitalizacija kao poslovna mogućnost. Direktor KCNS-a dr Andrej Fajgelj istakao je da mu je posebno zadovoljstvo što je ova konferencija povezala instituciju kulture sa mladim stručnjacima iz oblasti informacionih tehnologija iz Centra za Nove Medije i Kulturu (CNM), male novosadske IT start-ap firme velikih ambicija, koji u saradnji sa Ambasadom SAD i Univerzitetom u Novom Sadu organizuje stručnu obuku bibliotekara i studenata, jedinstvenu i prvu u ovom regionu! Inače, CNM je partnerska firma kulturnim institucijama u postupku digitalizacije (ubrojčavanja) sa svojom revolucionarnom digitalnom platformom, baziranoj na DPLA platformi. A kao posebnu čast dr Fajgelj istakao je saradnju sa Ambasadom SAD i prisustvo gospodina Terija Plama, asistenta dekana sa Fakulteta za bibliotekarstvo i informatiku „Simons“ u Bostonu.

– Digitalizacija (ubrojčavanje) je danas ono što je pre dva veka u vreme Vuka Karadžića bilo opismenjavanje. Ono je važno i logično je da prvo krene od biblioteka i bibliotekara. Grad Novi Sad je jedan od lidera u IT sektoru u Srbiji i regionu, a KCNS zajedno sa Univerzitetom i ostalim organizatorima se pridružuje u tom liderstvu obučavajući i povezivajući digitalno bibliotekarstvo u svetu i kod nas – rekao je Fajgelj.

Konferncija „BibliTeh” okupila je i povezala stručnjake iz oblasti kulturnog nasleđa i novih tehnologija. Na ovoj interaktivnoj konferenciji, koja predstavlja deo šire strategije Kulturnog centra Novog Sada u domenu digitalizacije (ubrojčavanja) kulturnog nasleđa, u naredna dva dana biće predstavljene korisne informacije, alati i primeri dobre prakse, razmenjena mišljenja i iskustva o potrebi i načinu unapređenja oblasti digitalizacije (ubrojčavanja) kulturnog nasleđa. Ono što je poseban akcenat ove konferecije jeste prezentacija finansijske podrške projektima digitalizacije i prilagođavanju potrebama krajnjih korisnika digitalizovanog (ubrojčanog) kulturnog nasleđa i njegovoj poslovnoj primeni.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xp7Z1ssaJaY[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kCr07qBKRys[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YR_e2Umgf80[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja