Конференција „БиблиТех” – КЦНС повезао чуваре културне баштине и иноваторе!

24/10/2014

Данас у згради новосадског рекотората отворена је научно-популарна конференција „БиблиТех”, у организацији Културног центра Новог Сада и Универзитета у Новом Саду. Подршку конференцији дали су Амбасада Сједињених Америчких Држава, Центар за Нове Медије и Културу (ЦНМ), Централна библиотека Универзитета и новосадска компанија „Ејпикс”. На отварању, учесницима су добродошлицу пожелели проф. др Павле Секеруш, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду, Керол Бин, координаторка за информационе ресурсе у региону при амбасади САД у Београду и др Андреј Фајгељ, директор Културног центра Новог Сада.

Према речима др Павла Секеруша, Нови Сад као универзитетски град има велики потенцијал када је реч о дигитализацији (убројчавању) културне баштине.
– Задатак Универзитета је да све учеснике који чувају културну баштину освести и упути им информацију о значају дигитализације (убројчавања) културне баштине. Новосадски Универзитет је место где постоји више од стотинак компанија из области информационих технологија и то знање треба употребити у очувању културне баштине. С друге стране, запослени у културним институцијама још увек нису довољно активни да би употребили те нове могућности које пружају нове технологије – рекао је Секеруш.
Кординаторка за информационе ресурсе, Керол Бин нагласила је да је дигитализација (убројчавање) културне баштине једног града и земље веома значајна јер се на тај начин повезују и постају видљиве културе из читавог света.
У наредна два дана, стручњаци из области библиотекарства, кустоси, архиватори, једном речју чувари културног наслеђа са једне стране, и радници у креативним индустријама, информатички стручњаци, дизајнери, гејмери и други, са друге стране, поделиће своја знања и искуства са више од 150 учесника ове конференције. Осим учесника из читаве Србије, овој конференцији присуствују и студенти државног универзитета Емпориа, Факултета за библиотекарство и информациони менаџмент из Канзаса (САД). Теме конференције којима ће се бавити су: Нове вештине радника у култури, Активни корисници/це и Дигитализација као пословна могућност. Директор КЦНС-а др Андреј Фајгељ истакао је да му је посебно задовољство што је ова конференција повезала институцију културе са младим стручњацима из области информационих технологија из Центра за Нове Медије и Културу (ЦНМ), мале новосадске ИТ старт-ап фирме великих амбиција, који у сарадњи са Амбасадом САД и Универзитетом у Новом Саду организује стручну обуку библиотекара и студената, јединствену и прву у овом региону! Иначе, ЦНМ је партнерска фирма културним институцијама у поступку дигитализације (убројчавања) са својом револуционарном дигиталном платформом, базираној на ДПЛА платформи. А као посебну част др Фајгељ истакао је сарадњу са Амбасадом САД и присуство господина Терија Плама, асистента декана са Факултета за библиотекарство и информатику „Симонс“ у Бостону.

– Дигитализација (убројчавање) је данас оно што је пре два века у време Вука Караџића било описмењавање. Оно је важно и логично је да прво крене од библиотека и библиотекара. Град Нови Сад је један од лидера у ИТ сектору у Србији и региону, а КЦНС заједно са Универзитетом и осталим организаторима се придружује у том лидерству обучавајући и повезивајући дигитално библиотекарство у свету и код нас – рекао је Фајгељ.

Конфернција „БиблиТех” окупила је и повезала стручњаке из области културног наслеђа и нових технологија. На овој интерактивној конференцији, која представља део шире стратегије Културног центра Новог Сада у домену дигитализације (убројчавања) културног наслеђа, у наредна два дана биће представљене корисне информације, алати и примери добре праксе, размењена мишљења и искуства о потреби и начину унапређења области дигитализације (убројчавања) културног наслеђа. Оно што је посебан акценат ове конфереције јесте презентација финансијске подршке пројектима дигитализације и прилагођавању потребама крајњих корисника дигитализованог (убројчаног) културног наслеђа и његовој пословној примени.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xp7Z1ssaJaY[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kCr07qBKRys[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YR_e2Umgf80[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања