КАРАНОВИЋ У КЦНС О РАСПУЋИНУ ПРЕД ПУНОМ ТРИБИНОМ МЛАДИХ

06/09/2019

Наставак прошлонедељне трибине „Ко је срушио руско царство? Мит о Распућину – смрт империје” – други део, приређен је у петак 6. септембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је мср Огњен Карановић, историчар.

Чим је Григорије Јефимович Распућин почео да се појављује на царском двору, против њега је покренут прави „информативни рат“. Одмах су га оптужили да поставља и смењује министре, усмерава спољну и унутрашњу политику, а крајем 1916. године сматрало се да је он крив за све неуспешне кадровске одлуке које су доводиле до пораза Русије у рату. Распућин је, може се рећи, стекао планетарну славу.

Та слава није дошла случајно, нити је била краткотрајна. Распућин je, рекао је Карановић, и данас икона масовне поп културе. Он је, заправо, права звезда и стотину година после своје смрти.

– Распућин тада није познавао санктпетербуршку елиту. Кретао се најчешће у друштву Милице и Анастасије Стане Петровић Његош, односно Николајевич, кћерки кнеза Николе Петровића Његоша које су биле удате за Павла и Николаја Николајевича, рођаке цара Николаја Другог – објаснио је аутор трибине.

У то време Стана и Милица биле су врло утицајне на царском двору, јер царица је са њима одржавала блиске контакте. Обе су биле наклоњене окултизму и мистицизму, што је била карактеристика почетка 20.века.

Распућин је 1906. године први пут дошао у царско село, у пратњи епископа Теофана. У току разговара са царем Николајем и царицом Александром казао je да је имао визију о томе да њих мучи породични проблем, те да зна за царевићеву болест. Изразио је жељу да се с њима заједно помоли за његово здравље.

Цар и царица, очајни због синовљеве болести која је управо тих дана била у замаху, одлучили су да Распућина представе младом престолонаследнику Алексеју. Распућин је почео да се моли поред њега. Сведоци су тврдили да се Алексеј убрзо умирио и да је био излечен, што није успело ни најбољим руским лекарима.

Од тада се Распућин појављивао у царском дому сваки пут када би царевићево здравље запало у кризу. Тек 1907. године Распућин, који је био необразован човек али је владао хипнозом и сугестивношћу, први пут је представљен члановима царског дома као пријатељ и божји човек који долази из руског народа, чију душу и потребе разуме.

Све до своје смрти Распућин је долазио у царски дом. Због тога je у редовима друштвених елита добио бројне непријатеље који су у њему видели опасност. Прибојавали су се да би Распућин могао да утиче и на политичке прилике у Русији. О њему се ширио глас као о развратнику и силоватељу дадиље. Причало се и да је  је у емотивној вези са царицом.

Године 1914. десио се први атентата на Распућина. Мистерија односа између њега и царске породице добила је на замаху после његовог мистериозног убиства у завери руске аристократије 30. децембра 1916. године. Само мало више од два месеца касније, уследила је Фебруарска револуција. Цар се одрекао престола, касније је царска породица побијена а Русијом је завладао хаос.

Револуционари су Распућиново тело ископали, спалили, а пепео расули изван Санкт Петербурга.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања