„Camerata Academica“ – КОНЦЕРТ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ 17.5.2015.

02/05/2015

Врхунски виолиниста пред Новосађанима

Концерт састава „Camerata Academica“ , са солистом Матејом Маринковићем, у оквиру циклуса „Павиљон музике“ биће одржан у недељу 17 . маја од 20 часова у Свечаној сали Градске куће. На програму ће бити дела Грига, Нилсена, Роусела, маринковића и Сарасатеа. Улаз је бесплатан.

Матеја Маринковић, познат по својим „моћним и елегантним извођењима“, „задивљујућом изражајношћу“, „издашним и топлим тоном“ и „невероватном техником“, устоличио је себе у Лондону као једног од водећих виолиниста и професора своје генерације.

 

„CAMERATA ACADEMICA“

„Camerata Academica“ је професионални камерни ансамбл у оквиру Академије уметности у Новом Саду. Чланове оркестра чине најбољи млади музичари Академије уметности- асистенти, доценти и најталентованији студенти,а уметнички руководиоци и концерт мајстори у свету прослављени уметници као Стефан Миленковић, Зерар Косе, Дејан Млађеновић.Тако су неки од бивших чланова „Camerate“ сада угледни солисти и чланови престизних европских оркестара.

„Camerata Academica“ је сарађивала са многим домаћим и страним солистима високог реномеа, а под уметничким водством виолончелисте Иштвана Варге наступала је у свим већим градовима бивше Југославије, остварила успешна гостовања у Немачкој (Дортмунд) и Холандији (Амстердам) и учествовала и на значајнијим музичким манифестацијама (БЕМУС, НОМУС, Охридско лето, Међународна трибина композитора,Град-театар Будва…), а такође је остварила и велики број трајних радијских и телевизијских снимака. На свом репертоару Camerata је увек имала дела савремених домаћих композитора. Оркестар са успехом делује до краја 1999.године када, на жалост, због ситуације у земљи престаје да постоји.

Крајем 2007. године на иницијативу виолончелисте Марка Милетића оркестар бива обновљен. Изводећи на концертима најлепша и најзахтевнија дела класичног репертоара као и дела домаћих композитора, „Camerata“ бележи бројне успехе наступајући с угледним солистима (Стефан Миленковић, Жерар Косе, Венди Варнер, Дејан Млађеновић, Имре Калман, Пеђа Милосављевић, Боштијан Липовшек, Јулија Бисак, Лаура Леваи-Аксин, Мегуми Тешима). Ансамбл добија сјајне критике у којима се увек истиче лепота тона и упечатљив израз.

Диригент Франк Фонкубер је дипломирао ударачке инструменте и дириговање. Био је студент чувеник диригената и еминентних професора, Дејвида Робертсона , Золтана Пешко, Армина Јордана, Пјера Булеза .Његови недавни наступи се везију за Београд, Котор, Лондон, Рим, Фиренцу, Истамбул, Барселону, Валенсију, Салцбург, Ригу, Праг, Сомбатхељ, као и за Дурбан, и Јоханесбург у Јужноафричкој Републици. Са жељом да класичну музику приближи широј публици, остварује амбициозне пројекте са симфонијским оркестром и својимн хором у великом отвореном простору „Позоришту мора“ у Сету ( Француска) итд. Више пута је наступао у Београду. Снимио је више ЦД и ДВД издања. Франк Фонкубер тренутно предаје на Конзерваторијуму за регион Монпељеа у јужној Француској. Такође је диригент и уметнички директор Симфонијскког оркестра „Contrepoint“ , хоровођа ансамбла „Chorale de Sète“, и ансамбла „Vocal de Montpellier“, као и уметнички директор Пролећног MusicaSète.

“Поред велике музикалности и ентузијазма, оно што овај оркестар издваја и сврстава у сасвим посебну категорију музичких састава је огромна љубав и преданост којом се музичари препуштају свирању и музици самој, а што је квалитет, који се и у размерама европски реномираних оркестара, данас не среће баш често“,написала је о „Camerati“ наша позната композиторка и академик Исидора Жебељан. Оркестар је снимао за РТВ Војводину и за РТС.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања