Још једна успешна Зелена дебата „ОДРЖИВИ ГРАД“

20/01/2017

У клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада у четвртак, 26.јануара,а у оквиру циклуса Зелена дебата уприличен је разговор на тему „Одрживи град“.Тема је изазвала велико интересовање публике.

О теоријском садржају концепта одрживог града, који не представља само економску и еколошку одрживост или причу о смањењу штетних емисија, већ захтева свеукупно и врло комплексно решење значајног броја проблема с којима се данашњи градови суочавају, говорила је социолошкиња др Ана Пајванчић Цизељ. Јован Дејановић који је у два мандата (1974 – 1982) био градоначелник Новог Сада, подсетио је на период највећег развоја и изградње града.

Трећи учесник трибине, Слободан Јовић, председник Удружења архитеката Новог Сада,говорио је на тему да ли су економска криза и опадање тражње на тржишту некретнина уједно и прилика да се град стратешки определи према концепту одрживости. Аутор и модератор разговора, Данило Копривица дебату је започео дефиницијом о одрживом граду: “ То је град  који функционише на такав начин да су сви његови грађани у стању да испуне сопствене потребе а да притом не угрозе стање природних система и животне услове других људи како у садашњем времену, тако и у будућем времену.“

Др Ана Пајванчић Цизељ рекла је да је заштита животне средине један од највећих камена спотицања европских интеграција Србије.Њена теза је да без социјалних аспеката одрживи развој није могућ,а град би требало да буде централно место промишљања и практиковања идеја о одрживом развоју.Осврћући се на прошле деценије Новог Сада Дејановић је казао да је то била мала варош са 60 до 70 хиљада становника, а потом је стасао у средње развијен град :1971.године имао је 213 хиљада житеља, а 1981. Чак 257 хиљада становника.

-Те, 1981.године 88 хиљада Новосађана било је упослено у привреди која је тада била основ развоја града ,а 26 хиљада грађана радило је у школству, здравству,култури…-рекао је Дејановић који је за свој допринос Новом Саду  награђен октобарском и фебруарском наградом,а такође је и носилац француског Ордена Легије части.

Током његова два градоначелничка мандата у Новом Саду изграђен је Мост слободе чији архитекта је био председник САНУ Никола Хајдин.Такође, саграђена је и данашња зграда Српског народног позоришта, зграда СПЕНС-а, пет основних школа и шест предшколских установа, хотели Парк и Нови Сад, као и део Новог Насеља.Упитан колико је у Новом Саду у последње време изграђено објеката којима би се архитекте за неколико деценија могле поносити, Јовић је рекао да је ово време потпуно другачије у односу на период кад је Дејановић био челни човек града.

– Неспорна чињеница је да се ми у том смислу нисмо најбоље снашли у изазовима овог времена.Нама недостаје принцип на основу којег се град развија.Да сам донео на ову дебату слајдове најновијих грађевина у Новом Саду, то би било 16 тржних центара или стамбених зграда- рекао је Јовић.

   На крају зелене дебате у којој су учествовали и посетиоци,упућено је неколико предлога:проширење пешачке зоне, бициклистичка стаза од Кампуса до центра града са сигурним паркиралиштима, хитно решење за отпадне воде које се сливају у Дунав, као и ширење паркова, а не паркинга у граду.

https://youtu.be/vF0oO9_Qasg

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања