Још једна успешна Зелена дебата на „Трибини младих“

01/12/2016

Зелена дебата – „АНЂЕЛИ И ЧУВАРИ“  одржана je у четвртак 1. децембра на „Трибини младих“ Културног центра Новог Сада. Учесници дебате били су:  проф. др Гордана Мишић Павков, психијатар, др Нада Падејски Шекеровић, Сигурна женска кућа у Новом Саду и Мирјана Бобић Мојсиловић, писац. Аутор и модератор – Данило Копривица.

Зелена дебата је форма сусретања стручне и упућене лаичке јавности, институционалних и ванинституционалних заинтересованих страна, на теме из области културе урбаног живљења.

Учесници су покушали да објасне и предоче јавности зашто је важно подржати акцију „16 дана активизма против насиља над женама“, глобалну, светску кампања коју обележава 1 700 организација у преко 100 држава света, шта  доноси нови Закон о спречавању насиља у породици и  како функционише Сигурна женска кућа у Новом Саду. У другом делу програма, Мирјана Бобић Мојсиловић представила је свој роман „Твој анђео чувар“.

img_0425

-Психолошко насиље је нешто што виђамо сваког дана, на сваком месту. Уцењени смо нечијим бесом, страх је доминантно стање, које се импутира у свакодневном животу – рекла је Мирјана Бобић Мојсиловић, додавши да од насиља нико није заштићен и на насиље нико није имун без обзира на социјални статус.

Из угла психијатра и судског вештака о глобалном порасту агресије говорила је проф. др Гордана Мишић Павков.

-Пораст агресије присутан је у целом свету, а не само код нас. Вербалне размена емоција, која је далеко значајнија, скоро да не постоји – објаснила је проф. др. Мишић.

Др Нада Падејски Шекеровић из Сигурне женске куће у Новом Саду изнела је податке о социјалном профилу штићеница које долазе и траже заштиту под окриљем Сигурне куће.

-То су пре свих жене које немају запослење, имају малолетну децу, немају у свом власништву некретнине. Постојало је и неколико изузетака када су штићенице куће биле жене које су имале стабилну финансијску ситуацију и високо образовање – рекла је др Пајдески Шекеровић.

На крају су  упућени јавни захтев и предлози надлежнима, са циљем да се утиче на одлуке на локалном нивоу али и на законска решења, којима се преузима одговорност за свеукупан одрживи развој друштвене заједнице.

 

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања