Језик открива нове светове – Свечано отворена друга Kонференција полиглота у КЦНС

10/10/2014

Након успешно реализоване прве у Будимпешти прошле године, друга међународна Конференција полиглота, коју организује Културни центар Новог Сада, свечано је отворена данас и трајаће до 12. октобра под мотом „Језик открива нове светове”.

У пуној Трибини младих, добродошлицу полиглотама и љубитељима језика пожелели су Александар Петровић, шеф кабинета градоначелника Новог Сада, Александра Стајић, координаторка пројекта и Ричард Симкот, хиперполиглота, идејни творац  и организатор прве конференције.

– Када се одржавала прва конференција полиглота у мају 2013. године, ми смо у Новом Саду у прелепом здању Културног центра, одржали свечано отварање првог по реду Фестивала словенске писмености и културе. Нови Сад је поносан на своју дугу и богату традицију, културу, уметност, спорт, добре и вредне људе. Поносан је на свој Универзитет, Сајам, Петроварадинску твђаву и на најпрестижнију установу културе у Србији, Матицу српску – рекао је Петровић, додавши да је град Нови Сад место у којем живи сложно и хармонично 26 нација.

На овогодишњој Конференцији полиглота, која траје три дана, учесници ће имати прилику да прате сесије које су подељене у две групе. Предавачи из различитих крајева света говориће на различите теме: о учењу страних језика, језику у настави, проблемима превођења, творби речи, језицима мањина и значају, предностима језичке разноликости. Координаторка Александра Стајић пожелела је добродошлицу учесницима у Нови Сад, град који припрема кандидатуру за титулу Европске престонице цултуре за 2021. годину и у Културни центар, који ове године обележава 60 година од оснивања Трибине младих.

Идејни творац и хиперполиглота Ричард Симкот, није крио одушевљење видевши пуну салу полиглота, којима је пожелео добродошлицу рекавши да се идеја, која је почела у Пољској пре две године као конверзација између њега и његових колега, остварила.

– Заиста је величанствено видети оволико људи овде. Атмосфера је величанствена, и због ње сам више инспирисан за даљи рад. Као неко ко живи на Балкану и коме је он у срцу, није случајно што ову конференцију одржавамо други пут овде, пре Њујорка. Нови Сад је диван град, у којем званично има 26 нација, и као створен је за нашу заједницу – рекао је Симкот додавши да поред језиче разноликости, Нови Сад има дивне људе и културу.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JLEA5O8HXh4[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vTJp48Q8_5A[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BzFjnlh1cWc[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања