Jedanaestogodišnji “Čuvar Nojeve barke”

09/04/2014

Izložba pod nazivom “Čuvar Nojeve barke”, autora Dušana Krtolice, otvorena je u klubu „Tribina mladih“, novosadskog Kulturnog centra. Postavka koja otkriva zapanjujuće crtačko umeće, izazvala je veliku pažnju javnosti i medija, zbog toga što autor ima samo 11 godina. Tome treba dodati i činjenicu da je ovo četvrta samostalna izložba mladog umetnika.

Dušan Krtolica, otvarajući svoju izložbu, iznenadio je posetioce, pokazavši veliki talenat i za javni nastup. Mali genije, čiji talenat je mnogo ispred njegovih godina, zahvalio se svima koji su došli da ga podrže. Ovo je njegova prva izložba u Novom Sadu, a kako je rekao, svakako ne i poslednja.
-Crtanjem sam počeo da se bavim kada sam imao dve i po godine. Od tada sam sve više napredovao u grafici, koju sam prepoznao kao svoju tehniku, rekao je mladi umetnik, i dodao da posebnu zahvalnost duguje direktoru Beogradskog zološkog vrta, Vuku Bojoviću, koji mu je omogućio da dobije zasluženu stipendiju.
Radovi Dušana Krtolice prikazuju raskošni svet prirode. Njegovi crteži analitički i studiozno dokazuju veliki da je veliki talenat, što se posebno ističe kroz vladanja linijom, perspektivom i proporcijom. Izložbena postavka pokazuje ne samo crtačko umeće mladog umetnika, nego i njegov edukativni karakter.
Gledajući crteže, posetioci su prepoznali praistorijsku faunu, diveći se jedanestogišnjaku koji poznaje mnoge životinjske vrste, kako one pre, tako i one nakon ere dinosaurusa.
Dušan Krtolica. od svoje četvrte godine pohađa školu slikanja i crtanja, a svoja prva znanja stekao je kod akademskog slikara Zorana Čalije. Dosledan u umetničkom izrazu, Krtolica svoj rad smatra obavezom prema svetu kojem se iskreno divi, iz čega je i nastala ova izložba.
Svi zainteresovani posetioci ovu izložbu mogu videti do 17.aprila u klubu „Tribina mladih“, novosadskog Kulturnog centra.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MBWH5vD8TMo[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja