Једанаестогодишњи “Чувар Нојеве барке”

09/04/2014

Изложба под називом “Чувар Нојеве барке”, аутора Душана Кртолице, отворена је у клубу „Трибина младих“, новосадског Културног центра. Поставка која открива запањујуће цртачко умеће, изазвала је велику пажњу јавности и медија, због тога што аутор има само 11 година. Томе треба додати и чињеницу да је ово четврта самостална изложба младог уметника.

Душан Кртолица, отварајући своју изложбу, изненадио је посетиоце, показавши велики таленат и за јавни наступ. Мали геније, чији таленат је много испред његових година, захвалио се свима који су дошли да га подрже. Ово је његова прва изложба у Новом Саду, а како је рекао, свакако не и последња.
-Цртањем сам почео да се бавим када сам имао две и по године. Од тада сам све више напредовао у графици, коју сам препознао као своју технику, рекао је млади уметник, и додао да посебну захвалност дугује директору Београдског золошког врта, Вуку Бојовићу, који му је омогућио да добије заслужену стипендију.
Радови Душана Кртолице приказују раскошни свет природе. Његови цртежи аналитички и студиозно доказују велики да је велики таленат, што се посебно истиче кроз владања линијом, перспективом и пропорцијом. Изложбена поставка показује не само цртачко умеће младог уметника, него и његов едукативни карактер.
Гледајући цртеже, посетиоци су препознали праисторијску фауну, дивећи се једанестогишњаку који познаје многе животињске врсте, како оне пре, тако и оне након ере диносауруса.
Душан Кртолица. од своје четврте године похађа школу сликања и цртања, а своја прва знања стекао је код академског сликара Зорана Чалије. Доследан у уметничком изразу, Кртолица свој рад сматра обавезом према свету којем се искрено диви, из чега је и настала ова изложба.
Сви заинтересовани посетиоци ову изложбу могу видети до 17.априла у клубу „Трибина младих“, новосадског Културног центра.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MBWH5vD8TMo[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања