“JAZZ MEETING” u Velikoj sali Kulturnog centra povodom Euro in Filma

02/12/2016

20. Festival Evropskog i nezavisnog filma svečano će biti otvoren uz novosadski “Big band” pod palicom dirigenta Fedora Vrtačnika, u nedelju 4. decembra sa početkom u 19 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada. 

 

Novosadski big bend
Osnovali su ga profesionalni i renomirani džez i pop muzičari Novog Sada 2003.godine, sa željom da se ispuni praznina nastala gašenjem Plesnog orkestra RTV Novi Sad, te da se nastavi tradicija orkestarskog muziciranja Novog Sada na polju zabavne, filmske, scenske i džez muzike.
Tokom proteklih 13 godina orkestar je priredio 325 koncerata, među kojima se izdvajaju tradicionalni koncerti povodom Svetskog dana muzike, nastupi na džez festivalima u Nišu, Somboru, Novom Sadu, Petrovcu, Valjevu, kao i na Mokranjčevim danima, Danima srpskog duhovnog preobraženja u Despotovcu… Novosadski Big bend nastupa na gotovo svim kulturnim manifestacijama u zemlji i regionu, učestvuje u organizaciji Muzičkih večeri u Staroj streljani 2015, tematskim koncertima „Filmska muzika 20. veka“ i „Fiesta Latina“, u Banskom dvoru u Banjaluci, na „Nušićijadi“, „Sarajevskoj zimi“, u Rovinju na „Vikend media festu“, INFANT-u, IFUS-u, na otvaranjima međunarodnog filmskog festivala „Kustendorf“, i festivalima na Paliću, u Novom Sadu i Sarajevu… Na koncertima u Studiju „M“ RTV Vojvodine snimljeno je 18 izuzetno kvalitetnih nastupa. Godine 2010. objavljen je prvi studijski CD „Samo muzika“ , dok je u februaru 2016. započelo snimanje novog autorskog CD-a pod nazivom „ Između istoka i zapada“.
Novosadski big bend je snimio muziku za dve kultne serije: Cvat lipe na Balkanu i Nepobedivo srce, dok je kroz koncertnu delatnost ostvario aktivnu saradnju s Beogradskom filharmonijom (novogodišnji koncerti), zatim sa medijskim kućama – RTV Srbije, RTV Vojvodine, RTV Pink, kao i sa gotovo svim renomiranim umetnicima u regionu, od kojih izdvajamo Jelenu Tomašević, Željka Joksimovića, Bojanu Stamenov, Masima Savića, Kornelija Kovača, Aleksandru Radović, Tanju Jovićević, Tanju Banjanin, Borisa Režaka, Sergeja Trifunovića…
Pokrovitelj rada Novosadskog big benda je Grad Novi Sad.
U dosadašnjem radu Novosadski big bend je nastupao u različitim formacijama, koje su bile uslovljene programskim sadržajima. Njegovu okosnicu danas čine najbolji džez muzičari Novog Sada:
Gabor Bunford – tenor saksofon
Ivan Blanuša – alt saksofon
Stojan Grubić – alt saksofon
Nikola Macura – tenor saksofon
Geza Kučera – bariton saksofon
Brankica Đukić Jatić – flauta, pikolo
Dragan Kozarčić – truba
Atila Pete – truba
Danijela Veselinović – truba
Stefan Stanečić – truba
Vladimir Nežić – trombon
Stevan Dragaš – trombon
Nikola Milanov – trombon
Nemanja Softić – trombon
Aleksandar Banjac – klavir
Vladimir Jakovljević – gitara
Ištvan Mađarić – bas gitara
Goran Evetović – bubnjevi.
Dirigent, aranžer i umetnički rukovodilac Novosadskog big benda je Fedor Vrtačnik.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja