Јадран се излио у Панонско море

16/09/2014

– Донео сам део медитеранског духа у Нови Сад, Јадранско море сам прелио у Панонско, како бих ведрим небом и малим морнаром, који су на сликама, растерао кишне облаке – речи су уметника, Зорана Круља, чија је изложба отворена у Ликовном салону Културног центра Новог Сада.

Овај аутор, сведок бурних превирања у токовима савременог сликарства у последње време, припада уметности садашњице. Успео је да опстане по страни и дистанцира се од изазова који нису били примерени његовој стваралачкој природи. Пратећи дешавања у уметности, настојао је да успостави концепт слике који је одговарао осетљивости коју је показивао на својим делима. Ослонивши се на један вид традиције, утемељио је свој ликовни говор.

За разлику од ранијих дела, аутор је ове слике ослободио дубоких и тамнијих боја и начинио их транспарентним и расветљеним. Круљ је формирао препознатљив лични израз који се разликује од уобичајних стереотипа присутних у сликарству новијег датума. Приказујући дух Медитерана, „малог морнара“ и његов морнарски живот, он је светлим тоновима умирујуће плаве боје, померио границу визуелне оптике, у којој шири феноменолошку датост. У његовом извођењу,  слика прераста у посебну творевину духа, која пулсира животом самосталног и крајње уверљивог материјалног реалитета.

Зоран Круљ рођен је 1957. године у Титограду, где је завршио и Средњу архитектонску школу. Завршио је Архитектонски факултет у Нишу, а члан је Удружења ликовних уметника Србије и Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије. Статус слободног уметника има од 2001. године, а до сада је имао 40 самосталних изложби и више од 80 колективних. Добитник је неколико истакнутих награда.

Сви заинтересовани, изложбу слика могу да погледају до 26. септембра.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања