Изврсни словеначки глумци на отварању 50. ИНФАНТ-а

09/09/2023

Аланфордовским кабареом Милоша Лолића синоћ је у Новом Саду отворен јубиларни, 50. ИНФАНТ. Представа “Франк Пети”, Словенског народног гледалишча/Драме Марибор, прва је од три представе из такмичарског програма у избору селектора Александра Поповског. Поповски, који је ових дана преузео класу режије на будимпештанској Академији, каже да се одлучио за велике и храбре представе.

Фестивал је у Српском народном позоришту отворио Далибор Рожић, градски секретар за културу, подсећајући на дуговечност фестивала који је једна од кључних културних тачака Новог Сада. Град Нови Сад финансирао је највећим делом овај фестивал, а помогли су и Покрајина и Република.

Након једнодневне паузе, друга такмичарска представа на програму је 10. септембра, када се игра „Јеванђеље по Достојевском“ Српског народног позоришта. Представу је режирао Јернеј Лоренци. То је прича о смрти и паклу, али и Богу, смислу и нади… Представа СНП-а испитује и гледаочево стрпљење, концентрисаност, а – надасве – гледалачку пажњу. Почиње у 19. 30 сати.

Трећа представа из такмичарске селекције игра се 11. септембра на Петроварадинској тврђави. Од 21 сат. У питању је Крлежа, његову „Легенда“ изводи загребачко Позориште „Гавела“. Игра екипа најбољих хрватских глумаца које ће публика у стопу пратити кроз тунеле Петроварадинске тврђаве у којима ће се извести представа. Публика полази од степеништа код Цркве Светог Јураја у Подграђу. Улаз на ову представу је слободан.

Последњег дана фестивала, када ћемо сазнати и овогодишњег победника, у част награђених игра се „Последњи балкански вампир“, СНП-а, кога је по тексту Дејана Дуковског режирао Александар Поповски.

У жирију овогодишњег ИНФАНТ-а су: редитељ Бобан Скерлић, глумица Татјана Пјевац и драмски писац Дејан Дуковски.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања